NMV+stelt+eisen+aan+lidmaatschap+ZuivelNL
Nieuws
© Persbureau Noordoost

NMV stelt eisen aan lidmaatschap ZuivelNL

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wil naar eigen zeggen lid blijven van ketenorganisatie ZuivelNL, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Zo wil de belangenorganisatie per direct het lidmaatschap op kunnen zeggen als er keuzes worden gemaakt waar ze niet achter staat.

Dat heeft de NMV in een brief aan ZuivelNL laten weten. De organisatie heeft eind september haar lidmaatschap bij ZuivelNL opgeschort. 'Wij houden bij voorkeur het lidmaatschap in stand omdat ZuivelNL van meerwaarde moet worden voor de melkveehouderij', schrijft de NMV. 'Het is daarom belangrijk dat melkveehouders daar goed in vertegenwoordigd blijven. NMV laat daar graag de stem van onze leden horen, maar het mag nooit nadelige gevolgen voor onze leden hebben.'

Aanleiding voor de opzegging van het lidmaatschap was eind september het adviesrapport van de Commissie Remkes over de stikstofaanpak. Daarin stond dat door middel van een Algemeen verbindend voorschrift (AVV) de latente ruimte op stikstofvergunningen ingenomen kan worden. Het beeld ontstond dat ZuivelNL daarmee akkoord zou gaan. Dit beeld werd ontkracht door ZuivelNL, maar het vertrouwen van de NMV was volgens de organisatie weg.

Ongedaan maken

NMV heeft tot 1 januari 2020 de tijd om de opzegging van het lidmaatschap ongedaan te maken. Volgens voorzitter Harm Wiegersma hebben de andere partners binnen ZuivelNL welwillend gereageerd op het verzoek van de NMV. 'Het gaat ons erom dat we, als er zaken zijn waar we niet achter kunnen staan, niet weer een heel jaar vast zitten aan het lidmaatschap. Daar is aanpassing van de statuten voor nodig. Alle aandacht is de laatste maanden naar de stikstofcrisis gegaan, dus het is niet gek dat het nog niet helemaal duidelijk is. Wij hebben het nu in een brief aangegeven, ik ben er wel positief over.'

ZuivelNL werd in 2014 opgericht door LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) als ketenorganisatie voor de zuivelsector. De leden zijn op dit moment LTO, NMV en NZO. Daarnaast zijn er een aantal partners, zoals het Netwerk Grondig en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BZB).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer