Een stip of een donkere wolk aan de horizon
Met een stip op de horizon kun je doelgericht werken. Maar doordat alle politieke partijen, belangenorganisaties, banken en natuurorganisaties hun eigen stip op de horizon plaatsen, lijken al die stippen bij elkaar wel een grote donkere wolk te vormen. Met de onzekerheid van het aankomende beleid heb je misschien geen idee waar je jouw stip moet zetten.
Toch weten we in grote lijnen wel waar het naar toe gaat. In de eerste plaats minder emissie van nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en/of uitlaatgassen in het veld, uit de stal of van het erf. Daarnaast blijft er focus op het verhogen van het organischestofgehalte van de bodem.
In de veehouderij zijn grondgebondenheid en natuurlijk kringlopen van belang. Verder zal productie van eiwitten in eigen land steeds belangrijker worden. Veredeling zal bij een succesvolle eiwitproductie een belangrijke rol spelen, net als bij het inkruisen van resistenties.
Want ondertussen verdwijnen synthetische gewasbeschermingsmiddelen in rap tempo. Soms zal er geen vervangend middel komen, soms een groen middel. Maar over het algemeen kun je verwachten dat de accuraatheid van het middelenpakket zal afnemen. Mechanische onkruidbestrijding zal een grotere rol gaan spelen.
Het grote plaatje is wel duidelijk. Details volgen later
Bovendien kan een krimpend middelenpakket leiden tot een korter groeiseizoen, bijvoorbeeld door een schimmelaantasting of een door hoge luisdruk. Dit vraagt een andere manier van bemesting.
Bij dit alles wordt meer aandacht voor natuur en biodiversiteit van ons gevraagd. Het liefst meetbaar. Onze afnemers zullen een grotere transparantie en traceerbaarheid vragen met steeds striktere residunormen. Door meer afzet in de regio, ontstaan er alternatieve afzetkanalen naast de bestaande.
Als je het zo benadert, is het grote plaatje wel duidelijk. Details volgen later. Maar op deze manier zijn keuzes naar de toekomst toe beter te maken en kun je toch ergens die stip neerzetten.
Vandaag sprak ik iemand die verwacht dat over tien jaar de synthetische gewasbeschermingsmiddelen (nagenoeg) geheel verdwenen zijn. 'Dan heb jij dus nog tien jaar om daar op in te spelen', was zijn droge conclusie. Ja, en dan wordt het wel erg concreet. Vooral wanneer je bedenkt dat veel van bovengenoemde veranderingen geen tien jaar op zich laten wachten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, € 460
-
John Deere Tractor, compact 1026R (LH) #24630
Gebruikt, € 24.890
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Donderdag13° / 12°95 %
-
Vrijdag12° / 5°20 %
-
Zaterdag13° / 4°20 %