Precisielandbouw? Gewoon beginnen

We zijn onze eigen Big Brother geworden. Via satellieten volgen we de gewasontwikkeling op al onze percelen. Vorig jaar zijn we daarmee begonnen via een dataplatform dat via ons mechanisatiebedrijf wordt aangeboden in samenwerking met een lokale precisielandbouwspecialist. Daarnaast volgen we met ons team binnen van de Pootaardappelacademie Groningen een aantal pootgoedpercelen.

Precisielandbouw%3F+Gewoon+beginnen
© Han Reindsen

In eerste instantie om data te verzamelen en vertrouwd te raken met de techniek. In combinatie met opbrengstmeting op de combine en aardappelrooier willen we meer digitaal inzicht krijgen. Het satellietplatform is relatief goedkoop en laagdrempelig in vergelijking met bijvoorbeeld data via drones.

Dat maakt het voor ons gemakkelijker om te starten. We zitten niet in de kopgroep met de pioniers die veel werk hebben verricht. We volgen in de kop van het peloton, maar proberen wel de aansluiting te houden op een moment dat precisielandbouw ook steeds meer precisie in de praktijk kan worden.

Data verzamelen is één ding, omzetten naar actie een tweede. Variabel werken in de pootaardappelteelt is lastig: welke acties hang je aan de waarden van de satellietbeelden? Je meet aan loof, maar wilt sturen aan de kilo's en aantallen knollen.

Met de app op de telefoon lopen we in het veld letterlijk door de satellietkaarten

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Daarom beginnen we met het lage fruit. Dingen die voor de hand liggen en bijna niet fout kunnen gaan. Zo proberen we eerst om door variabel mest te strooien de percelen zo egaal mogelijk te maken, voorafgaand aan de pootaardappelteelt. Vorig jaar hebben we voor het eerst een perceel variabel laten strooien en dat ging goed. In de portal kunnen we eenvoudig zelf de taakkaarten maken.

Ook gaan we de satellietbeelden binnenkort gebruiken om de exacte locatie bij het proefrooien te bepalen rond de loofdoding. Met de app op de telefoon lopen we in het veld namelijk letterlijk door de satellietkaarten. Ook variabel bodemherbiciden in de uien spuiten staat op het lijstje.

Het leuke van gewoon beginnen is dat je merkt dat veel al wel kan en er steeds meer bij komt. En dat gaat snel. Vorige week bezocht ik nog een aantal presentaties van hbo-studenten uit de richtingen sensortechniek en ICT. Als je dan ziet waar die mee bezig zijn op hun opleiding, dan voelt dat toch wel behoorlijk CSI voor mij. Een mooie uitdaging om deze wereld met onze landbouwwereld te laten mixen. Daar kunnen mooie dingen uitkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer