Moet dat nu zo, D66?

Meestal ben ik tijdens het aardappelrooien niet zo filosofisch ingesteld. Columns die in deze weken geschreven worden, zijn over het algemeen vrij praktijkgericht. Maar wanneer D66 twee dagen voor je deadline oppert om de Nederlandse veestapel te halveren om de uitstoot van stikstof te verlagen, tja, wat moet je daar nu mee.

Moet+dat+nu+zo%2C+D66%3F
© Han Reindsen

Het is zo bizar, dat je het zou moeten negeren. Zeker als je op de site van het RIVM leest dat het verkeer de belangrijkste bron is voor de uitstoot van stikstofdioxide. Gevolgd door industrie, raffinaderijen en de energiesector. Landbouw wordt niet vermeld.

Ondertussen schrijven de meeste media wederom hoe schadelijk de landbouw is. Onterecht. Dus moet de sector wel reageren. Het is jammer dat het zo loopt. Het is brandje na brandje blussen. Dan valt het als sector niet mee om het initiatief naar je toe te trekken, bijvoorbeeld met de kringlooplandbouw. Hoewel ik het woord al bijna niet meer kan horen, zijn de verwachtingen buiten de landbouw rond dit thema torenhoog.

Ik vraag me af wat er nog valt te kringlopen als ideeën zoals die van D66 uitgevoerd worden. Hoe komt de akkerbouwer dan nog aan zijn kringloopmest? Volgens mij is de enige kringloop die D66 wil zien die van de landbouw die wegspoelt in het afvoerputje. En dat is, om met de woorden van onze minister te spreken, 'niet chic'. Niet omdat boeren zulke hardwerkende mensen zijn die dat niet verdienen, maar omdat we een sector hebben die al zoveel stappen heeft gezet en die bereid is nog veel grote stappen te maken. Een sector waar veel mensen zijn die naast passie voor aardappels, koeien of varkens ook oog hebben voor de natuur en het milieu.

Ik vraag me af wat er nog valt te kringlopen als ideeën zoals die van D66 uitgevoerd worden

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Hoewel het jammer is dat sommige politieke partijen het zo druk hebben met polariseren in plaats van met z'n allen aan oplossingen werken, heb ik het idee dat deze dreiging van buiten de binding tussen verschillende landbouwsectoren alleen maar sterker maakt. Ik hoop dat dit meehelpt om als één landbouwsector een vuist te maken.

Voor nu laat ik het hierbij, want terwijl ik achterin de schuur deze gedachten uittyp, rolt de volgende kipwagen met aardappels voor de stortbak. Werk aan de winkel. Plat gezegd: met de poten in de klei. Misschien zouden sommige politici dat ook vaker moeten doen. Dat is al gauw beter dan alle milieudilemma's te PAS en te onPAS op de landbouw af te wentelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer