Klimaatverandering in politiek landschap

Europese verkiezingen. Deze week is het zover. Er zal het nodige gaan verschuiven in de samenstelling van het Europees Parlement, voorspellen de peilingen. Het grote blok van christendemocraten en sociaaldemocraten lijkt voor het eerst sinds 1979 de gezamenlijke meerderheid te verliezen, waarbij er winst zou zijn aan beide flanken, zowel voor liberalen als groenen als eurosceptici.

Klimaatverandering+in+politiek+landschap
© Han Reindsen

Versnippering dus, ook op Europees niveau. Meer macht voor partijen die minder ophebben met de landbouw. Maar ook de partijen die van oudsher de landbouw steunen, geven aan dat de inkomenssteun aan Europese landbouwers in de toekomst in meer of mindere mate afgebouwd moet worden. En gekoppeld aan meer en strengere voorwaarden.

Na de stormen op landbouwgebied in onze nationale politiek kunnen we nu ook op Europees niveau een serieuze klimaatverandering verwachten. Op zich geen verrassing, maar als het dan toch zover is, geeft dat niet echt een comfortabel gevoel.

Ondertussen is een van de hete hangijzers voor ons als akkerbouwers, de vraag of de EU het verbod op het gebruik van drie neonicotinoïden moet versoepelen, uitgesteld tot na de Europese verkiezingen. Het comité van experts kon niet tot een akkoord komen.

Na de stormen op landbouwgebied in onze nationale politiek kunnen we nu ook op Europees niveau een serieuze klimaatverandering verwachten

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Nederlandse bietentelers zien de schade in hun gewassen met lede ogen aan. Het is mooi en ambitieus dat we werken aan een verduurzaming van onze landbouwproductie. Maar tegelijk geven de problemen in de bietenteelt aan dat we de chemie niet rücksichtslos achter ons kunnen laten.

In vele tientallen jaren is de chemie een belangrijk gereedschap in ons vak geworden. Een gereedschap dat we steeds verfijnder en doelgerichter inzetten. Gecoat zaad is hiervan een prachtig voorbeeld.

Het nog verder afbouwen van de chemie is iets wat op zijn minst met beleid en een stukje boerenverstand moet gebeuren. Want we kunnen nog zo voortvarend starten met ideeën over weerbare planten en een verbod op van alles en nog wat, op korte termijn zeggen de Nederlandse bietenkevers en zwarte bonenluizen vooral: hartelijk dank. Dat werkt dus niet.

Zo gaan we ook niet om met het medicijngebruik voor personen in Nederland dat de laatste decennia juist flink is toegenomen. Het zou beter zijn om geen medicijnen te slikken. Maar de 1,1 miljoen Nederlanders die antidepressiva slikken, hadden toch niet graag per 1 januari 2019 zonder gezeten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer