Eind+2019+uitsluitsel+over+derogatie
Nieuws
© Alex J. de Haan

Eind 2019 uitsluitsel over derogatie

Voor dit jaar hebben 17.904 melkveebedrijven een derogatie voor ruimere mestnormen aangevraagd. Ondertussen is landbouwminister Carola Schouten bezig om de verleende derogatie met twee jaar te verlengen. Melkveehouders horen waarschijnlijk pas in december of dat lukt.

Schouten schreef deze week aan de Tweede Kamer dat er 17.904 aanvragen zijn geregistreerd van melkveehouders die dit jaar gebruik willen maken van de derogatie van de Nitraatrichtlijn.

Het definitieve aantal derogatiebedrijven over 2019 zal misschien nog veranderen, vooral als gevolg van de meldingen die later binnen zijn gekomen door technische problemen. Vorig jaar waren er bijna 18.000 melkveehouders die meededen aan de derogatie, in 2017 nog ruim 19.000.

Melkveehouders die meedoen, krijgen te maken met aangescherpte voorwaarden. Zo wijst Schouten er in haar Kamerbrief op dat boeren die de derogatievoorschriften overtreden, naast de reguliere boetes, eveneens uitgesloten kunnen worden van derogatie in het volgende kalenderjaar.

Verlenging

De minister is inmiddels bezig om de verleende derogatie te verlengen voor 2020 en 2021. Daarbij is het cruciaal dat Nederland goede resultaten boekt bij de versterkte handhavingsstrategie mest.

Ook de voortgang van de uitvoering van het sectorplan aanpak mestfraude speelt een belangrijke rol bij de weging door de Europese Commissie.
Schouten komt rapporteert uiterlijk 30 juni over de handhavingsstrategie, zowel naar de Europese Commissie als naar de Tweede Kamer. Tegelijkertijd maakt ze dan de jaarlijkse resultaten bekend van controles en de waterkwaliteit op derogatiebedrijven.

Intensivering samenwerking

De rapportage over de handhaving zal onder andere inzicht geven in de intensivering van samenwerking tussen verschillende toezichthouders en het slimmere gebruik van moderne technologie.

In juni wordt ook meer duidelijk over de inzet van de digitalisering van de verantwoording van mesttransport zoals voorzien per 2020 en de daaraan gekoppelde vereenvoudiging van regelgeving.

Certificering

De sector zal in dat kader deze zomer een certificeringsysteem gereed moeten hebben en starten met certificering.

De minister verwacht dat er pas aan het einde van dit jaar duidelijkheid is over de Nederlandse derogatie voor 2020 en 2021. Sneller kan niet omdat er pas politieke besluiten kunnen worden genomen door de nieuwe Europese Commissie na november van dit jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer