NVWA+legt+transport+Duitse+tarragrond+stil
Nieuws
© Han Reindsen

NVWA legt transport Duitse tarragrond stil

De NVWA heeft het transport van tarragrond van de Duitse aardappelzetmeelfabriek Emsland Stärke naar een zonnepark in Emmen stilgelegd. Eerst moet duidelijk zijn wat de fytosanitaire risico's zijn.

Het gaat om veel tarragrond, weet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De mogelijke aanwezigheid van aardappelmoeheid (AM), chitwoodi, wratziekte en andere bodemziekten zorgt bij boeren in Zuidoost-Drenthe voor ongerustheid. Mede daarom doet de NVWA onderzoek naar eventuele fytosanitaire risico's.

De NVWA wijst erop dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ondernemer in kwestie is om te zorgen dat deze de werkzaamheden binnen de geldende wet- en regelgeving uitvoert. 'Hierbij hoort ook de wettelijke verplichting om te voorkomen dat er zich bij de werkzaamheden fytosanitaire risico's voordoen', zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Toezichthouder

Verschillende autoriteiten zijn bij het transport van de tarragrond betrokken, maar niet duidelijk is hoe de fytosanitaire risico's zijn afgedekt. Om die reden wordt momenteel onderzoek gedaan naar deze risico's. Inspecteurs van de NVWA zijn hiervoor aangewezen als toezichthouder voor de Plantenziektenwet.

Mastenbroek: 'Als we bij het onderzoek fytosanitaire risico's vaststellen, kan de NVWA maatregelen nemen. De NVWA heeft verder besloten om de activiteiten op het terrein en de import van de tarragrond te verbieden in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. De uitkomst zal bepalend zijn of en zo ja welke maatregelen worden opgelegd om het fytosanitaire risico te beperken of weg te nemen.'

Geen soortgelijke casussen

Volgens de NVWA zijn er geen soortelijke casussen bekend. Wel geldt sinds seizoen 2015 een erkenningsregeling voor aardappelverwerkers om te voorkomen dat tarragrond ongecontroleerd in de landbouw wordt afgezet.

Telers die aardappelen telen op AM-besmet land zijn verplicht om deze af te zetten aan een erkende verwerker. Alleen onder voorwaarden mag tarragrond naar landbouwpercelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer