Gemeente+Bergeijk+is+pro+weidegang
Nieuws
© Johan Wissink

Gemeente Bergeijk is pro weidegang

Gemeente Bergeijk wil weidegang mogelijk blijven maken. Dat zegt de gemeente als reactie op de ontwikkelingen in de rechtszaak die natuurorganisaties hebben aangespannen tegen het vigerende bestemmingsplan buitengebied.

Gemeente Bergeijk doet bij 21 melkveehouders onderzoek naar de feitelijke situatie wat betreft weidegang op 1 juli 2017, de vaststellingsdatum van het bestemmingsplan 'Tweede herziening buitengebied 2017'. Die opdracht kreeg het gemeentebestuur een week geleden van de Raad van State.

Tegen onderdelen van dat bestemmingsplan hebben de natuurorganisaties Groen Kempenland en Milieuwerkgroep Kempenland bezwaar gemaakt. Door het beweiden van vee zou er, in het licht van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei, mogelijk te veel stikstof neerdalen op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden, oftewel Kempenland-West.

Halderberge

De Raad van State oordeelde een maand geleden in een soortgelijke zaak dat gemeente Halderberge onvoldoende had aangetoond dat het beweiden van meer dieren niet tot onaanvaardbaar meer stikstof in omliggende Natura 2000-gebieden leidt. Gemeente Halderberge moet daarom een natuuronderzoek doen naar de gevolgen van beweiding door de betreffende bedrijven.

Zover is het in de gemeente Bergeijk nog niet. Wel moet de gemeente uiterlijk eind volgende week het beweidingsonderzoek indienen bij de Raad van State.

Volgende week

Daniele Nas, specialist ruimtelijke ordening bij gemeente Bergeijk, laat niet veel los over de wijze waarop de gemeente de weidegangssituatie bij de melkveehouders van ruim twee jaar geleden in kaart gaat brengen. 'We zijn nog aan het kijken hoe we dit gaan aanpakken. Ik verwacht dat we dit onderzoek volgende week kunnen indienen.'

Los daarvan laat Nas weten dat het gemeentebestuur pro weidegang is. 'De bestuurlijke insteek van de gemeente is dat we weidegang mogelijk willen blijven maken. We hopen dat het voldoen aan deze opdracht van de Raad van State daar positief aan bijdraagt.'

Ridicuul standpunt

Voorzitter Frank Habraken van ZLTO Bergeijk wacht het voorlopig rustig af. 'Ik vind het veel te voorbarig om hier nu al inhoudelijk op te reageren. Als dit echt gevolgen dreigt te hebben voor de betreffende melkveehouders, dan gaan wij in gesprek met de gemeente. Los daarvan vind ik het een ridicuul standpunt van de natuurorganisaties. Wat willen ze nou: koeien in de wei of jaarrond op stal?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer