Boeren+leggen+verklaring+af+buiten+NOS%2Dgebouw+Mediapark
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Boeren leggen verklaring af buiten NOS-gebouw Mediapark

Omdat ze geen zendtijd van de NOS kregen, hebben demonstrerende boeren woensdag een verklaring afgelegd buiten het omroepgebouw op het Mediapark in Hilversum. Ze zeggen dat ze worden weggezet 'als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos, dit terwijl we eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Nederlanders zijn'. Ze willen 'meer respect en minder regels'.

Na de verklaring keerden de eerste betogers terug naar huis. De demonstranten hadden eerder zendtijd geëist. Een van de boeren zei tegen Gelauff: 'Wij willen live op tv, hiervoor zijn we naar het Mediapark gekomen. Als dat lukt, dan is ons doel bereikt. Dan zijn we ook zo weg'.

De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, legde uit dat de redactie zelf gaat over wat ze uitzendt en niet de boeren. 'Wij hebben de afgelopen tijd in talloze onderwerpen aandacht besteed aan dit onderwerp. Maar daarbij zenden wij ook de meningen uit van mensen die hier anders naar kijken dan jullie.'

Lees ook: NOS spreekt met boeren


Volgens een aanwezige boer 'trekken jullie volledig naar links'. Een ander verweet de NOS heel erg de nadruk te hebben gelegd op de opmerking van boer Mark van den Oever, die een vergelijking maakte tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Gelauff zei dat Van den Oever die opmerkingen 'misschien niet had moeten maken en dat hij mensen kent die ervan moesten huilen'.

Rustige sfeer

Het gesprek werd later verplaatst naar binnen, in het NPO-pand. Daarbij waren ook bestuursvoorzitter van de NPO Shula Rijxman en NOS-directeur Gerard Timmer. Volgens de politie is de sfeer in en om het Mediapark rustig. De politie doet aan 'monitoring en begeleiding' van de situatie, aldus een woordvoerder. 'Wij respecteren dat de boeren willen actievoeren, maar moeten wel garanderen dat het maatschappelijk leven doorgang kan vinden.'

Eerder woensdag riep burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes automobilisten op niet meer naar Hilversum te komen omdat de stad onbereikbaar is. Vele trekkers blokkeren toegangswegen richting het Mediapark. Ook zijn enkele voertuigen doorgedrongen tot op het Mediapark. Bezoekers die lopend, met fiets of trein komen kunnen het terrein goed opkomen. Met de auto is dat een stuk lastiger.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer