LTO: uitwerking Green Deal cruciaal voor toekomst

De concrete uitwerking van de Green Deal die de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd, is cruciaal voor de toekomst van de land- en tuinbouw in Nederland, vindt LTO Nederland. De brancheorganisatie benadrukt dat het bij de uitwerking van de plannen niet over de boer moet gaan, maar voor de boer moet werken.

LTO%3A+uitwerking+Green+Deal+cruciaal+voor+toekomst
© Dirk Hol

De Green Deal bevat de contouren voor de duurzaamheidsambities van de Europese Commissie. Het beleid en de bijbehorende financiering moet vergaande veranderingen teweeg brengen in de Europese maatschappij. 'We lopen in Nederland wereldwijd voorop in kwaliteit en duurzaamheid bij het maken van voedsel en andere groene producten', stelt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland.

De uitwerking van de Green Deal moet daarin ondersteunen en stimuleren, gaat hij verder. 'Dat kan alleen als er met ons wordt gewerkt, zodat Europees beleid en geld tot goed resultaat leidt voor onze sector'. Beknellende regelgeving over boeren uitstorten zou een grote fout zijn, vindt Calon. 'Het spoorboekje dat de Commissie vandaag presenteert kan twee richtingen op gaan: een steun in de rug of een juk in de nek.'

Klimaatmaatregelen

De Commissie wil er met deze Green Deal voor zorgen dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent wordt. Voor 2030 worden de bestaande doelen naar boven bijgesteld. De commissie wil hiermee verder gaan dan de klimaatplannen van het Nederlandse kabinet, constateert LTO.

LTO Nederland kondigde afgelopen maand aan zich niet onvoorwaardelijk te committeren aan de plannen van Rutte III. Boeren doen al veel en willen best meer doen, maar de haalbaarheid én betaalbaarheid zijn afhankelijk van de financiële, beleids- en innovatieruimte die de overheid biedt.

Op nationaal niveau is dat nog niet voldoende het geval. Ook bij de uitwerking van de Europese klimaatplannen zal LTO Nederland er scherp op toezien dat boeren en tuinders een goed toekomstperspectief krijgen en houden.

Gewasbescherming

Doel van de Commissie is dat de Green Deal bijdraagt aan onder meer het behoud van biodiversiteit en minder afhankelijkheid van chemische pesticiden en meststoffen. Innovatieve landbouwtechnieken zouden daar een onderdeel van zijn. Verder moeten uit derde landen ingevoerde voedingsmiddelen gaan voldoen aan de milieunormen van de EU.

'We moeten ontzettend alert zijn op dit soort plannen. Veel van de ambities staan al lang op het wensenlijstje van Nederlandse boeren en tuinders – of het nou om robuuste gewassen en snellere toelating van laagrisicomiddelen gaat, of om de mogelijkheid tot beter gebruik van mineralen uit dierlijke mest', zegt Calon.

'Mijn grote angst is dat de EU met een botte bijl door de vele bestaande initiatieven heen gaat', vervolgt Calon. 'Een rigide top-down benadering gaat ongelofelijk hard botsen met de realiteit: onze sector heeft oplossingen, maar dan moeten we daar wel de ruimte voor krijgen. Als men dit verkeerd aanpakt, dan vrees ik dat de Commissie er snel genoeg achter komt dat Brussel ook nog wel met de trekker te bereiken is.

Van boer tot bord

De Green Deal wordt de komende jaren uitgewerkt tot concreet beleid. Wetsvoorstellen van de Europese Commissie moeten altijd worden goedgekeurd door EU-lidstaten. Voor de land- en tuinbouw is vooral de 'van boer tot bord' strategie van belang, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht.

LTO Nederland zal de uitwerking op Europees niveau, in samenwerking met koepelorganisatie Copa-Cogeca, nauwgezet blijven volgen. Ook via de relevante Nederlandse bewindslieden, waaronder landbouwminister Carola Schouten, worden de belangen van de Nederlandse agrarische sector behartigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer