Europese+Green+Deal+legt+milieulat+GLB+hoger
Nieuws
© Europese Unie

Europese Green Deal legt milieulat GLB hoger

De eerste delen van de inhoud van de Europese 'Green Deal' zijn naar buiten gebracht. Duidelijk is dat deze Green Deal aandringt op hoge milieu- en klimaatambities bij de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De Green Deal wordt op 11 december gepresenteerd door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De inhoud van de Green Deal is bepalend voor het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Tot de elementen die nu bekend zijn gemaakt, behoort de 'Boer tot Bord-strategie'. Deze gaat uit van de helft minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030, een gereedschapskist met alternatieven voor chemische gewasbescherming en meer biologische landbouw. Er komt ruimte 'gene-editing' om gewassen aan passen aan de klimaatverandering en de duurzaamheid van voedselsystemen te verbeteren.

Klimaatwet

De Europese Commissie wil in maart 2020 een nieuwe Europese Klimaatwet presenteren, waarin de doelstelling voor klimaatneutraliteit in 2050 in wetgeving wordt vastgelegd. Daarnaast komt er een plan om de EU-klimaatdoelstelling voor 2030 te verhogen tot ten minste 50 procent. Dit plan wordt in oktober volgend jaar verwacht.

Onder het motto 'Behoud van het natuurlijk kapitaal van Europa', werkt de commissie aan een EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030. Deze wordt in maart 2020 gepresenteerd. Het doel is om het verlies aan biodiversiteit in te perken. De EU-visie heeft de ambitie om wereldwijd leidend te zijn op dit vlak.

Lucht- en waterkwaliteit

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe bosstrategie met doelstellingen voor bebossing en bosherstel in Europa. Ontbossing wordt tegengegaan. Met plan 'Zero Pollution Europe' belooft Brussel een actie tegen luchtverontreiniging te nemen.

Dat betekent onder meer dat luchtkwaliteitsnormen worden herzien en in overeenstemming worden gebracht met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook gaat de EU een actieplan voor waterkwaliteit aannemen.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer