Stigas: draag stofkap alleen als laatste redmiddel

Hoewel problemen met stof in de stal al decennialang bekend zijn, blijven effectieve maatregelen of structurele oplossingen uit. Voorlopig advies van kennisinstituut Stigas: ga zorgvuldig te werk.

Stigas%3A+draag+stofkap+alleen+als+laatste+redmiddel
© Twan Wiermans

Pluimvee- en varkenshouders konden dit voorjaar op de Dutch Poultry Expo en de Dutch Pork Expo hun longfunctie laten meten. Dit was onderdeel van de Stigas-campagne 'Pak stof aan!'. Onderzoeker Tanja de Jong was bij de metingen aanwezig. 'Stigas gebruikte die om in gesprek te gaan de maatregelen die men neemt tegen stof.'

Stof komt bij alle agrarische sectoren vrij, maar vooral in gesloten stallen zijn de risico's groot. In het stof zitten onder andere endotoxinen, deeltjes die afkomstig zijn van bacteriën. Die kunnen tot diep in de longen doordringen en allerlei ontstekingsreacties veroorzaken.

Huidschilfers van de dieren, mest en strooisel zijn bronnen van stof. De Jong: 'Ook nevel kan schadelijk zijn. Bijvoorbeeld als je met een hogedrukspuit de stal schoonmaakt.' Stigas bezoekt bedrijven voor het geven van een stofadvies.


Samen met onderzoeksinstituut IRAS werkt het kennisinstituut aan het ontsluiten van blootstellingsgegevens van verschillende agrarische en groene sectoren. Blootstelling kan op korte of lange termijn bronchitis, astma, benauwdheid of de longziekte COPD inluiden.

POV, Stigas en IRAS werken samen bij de verdere bewustwording over de risico's in de stal. 'Aanpak bij de bron heeft de voorkeur, maar is niet altijd voldoende. Een goede huishouding is van belang', stelt De Jong.

Niet op huid en haren

'Gebruik een stofzuiger met een goed filter en draag beschermende kleding, zodat stof niet op je huid of haren komt. Met extra ventilatie in bepaalde ruimtes kun je de concentratie van het stof beperken.'

Het dragen van een stofkap is een uiterste redmiddel. De Jong: 'Het is echt niet prettig om te dragen en heb je een bijvoorbeeld een baard, dan werkt het ook niet goed. Daarbij moet een stofkapje minimaal dagelijks vervangen worden en een aangeblazen masker moet op de juiste wijze worden onderhouden. Dat vergeten mensen weleens.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer