'In drie jaar van 500 naar 3.000 hectare Nedersoja'

Nederlandse soja zal niet snel een alternatief zijn voor soja uit Zuid-Amerika. Wel biedt het kansen voor de veehouderij en de akkerbouw om met producten te komen die een 100 procent Nederlandse oorsprong hebben.

%27In+drie+jaar+van+500+naar+3%2E000+hectare+Nedersoja%27
© Agrifirm

Agrifirm sloot met de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe de 'Green Deal Soja in Nederland'. Ruud Tijssens, director Corporate Affairs, strategic R&D and CSR bij Agrifirm Group, zegt dat de eerste ervaringen met het gewas veelbelovend zijn.

Wat is het grote voordeel voor de boer van deze Green Deal?

'Door de Green Deal kunnen we boeren enkele financiële voordelen bieden. Afhankelijk van de kwaliteit van de soja kunnen ze in de drie noordelijke provincies 200 tot 220 euro per hectare aan extra bonus ontvangen. Dankzij het delen van kennis en het geven van deze premie kunnen we de leercurve en de financiële risico's verkleinen, waarmee we boeren kunnen faciliteren om deze nieuwe teelt in hun bouwplan op te nemen.'

Kan soja in ons klimaat een regulier gewas worden?

'Tientallen telers hebben inmiddels ervaring opgedaan met dit gewas. De meesten boeren in Drenthe en Groningen en een paar in Friesland, Noord-Brabant en Zeeland. De opbrengsten doen niet onder voor de wereldwijde gemiddelden. Maar de meerwaarde uit de markt moet uiteindelijk een saldo op gaan leveren dat het voor de telers interessant maakt.

'Soja moet gewoon kunnen concurreren met andere gewassen. We moeten afwachten hoe groot het uiteindelijk wordt, maar vergeet niet dat mais in de jaren zestig voor Nederland ook een nieuw gewas was.'

Wat maakt de teelt van Nederlandse soja zo interessant?

'We zien goede kansen voor nieuwe ketens waarin soja uit Nederlandse teelt toegevoegde waarde heeft. Denk aan producten waarbij voor de consument de herkomst van het veevoer uit Nederland een meerwaarde heeft.

'Er zijn twee belangrijke uitdagingen waar deze Green Deal aan meehelpt: het verbeteren van de opbrengst en kwaliteit van de soja en het ontwikkelen van stabiele afzetketens die de boer een premie willen betalen ten opzichte van reguliere soja.'

De overheid streeft naar een Nederlands soja-areaal van 10.000 hectare. Is dit haalbaar?

'Om voor de veehouderij Nederlands sojameel tegen redelijke kosten te produceren, is een zeker volume nodig. Daar komt het doel van 10.000 hectare uit voort. Zolang je die sprong niet kunt maken, zijn de mogelijkheden voor het verwerken tot veevoeder beperkt. Maar er liggen wel kansen voor hoogwaardige foodtoepassingen.

'We hopen in drie jaar te groeien van 500 hectare volgend jaar naar 3.000 hectare in 2019. We denken echt stappen te kunnen zetten. Deze Green Deal heeft een looptijd van drieënhalf tot vier jaar, daarna volgt een evaluatie.'

Kan Europa zelfvoorzienend worden met soja?

'Wij betwijfelen of dat een duurzame ontwikkeling zou zijn. Wat wordt nu op al die grond geproduceerd? Gaan we dan meer graan importeren? Van de voedselketen wordt steeds meer transparantie geëist. Daarin spelen herkomst en productiewijze van grondstoffen een steeds grotere rol. Dit zal tot nieuwe nichemarkten leiden, waar we onze boeren van willen laten profiteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer