BIJ12+sluit+nieuw+contract+taxatie+faunaschade
Nieuws
© Ruben Meijerink

BIJ12 sluit nieuw contract taxatie faunaschade

Voor het taxeren van faunaschade heeft BIJ12 overeenkomsten gesloten met Van Ameyde Waarderingen en Wiberg Taxaties. Grondgebruikers kunnen daardoor per 1 november 2019 met een ander bureau te maken krijgen.

BIJ12 behandelt namens de provincies jaarlijks circa vijfduizend aanvragen voor tegemoetkomingen in faunaschade. Het gaat vaak om schade aan gewassen door natuurlijk in het wild levende dieren, zoals schade aan gras door ganzen. Problemen met landbouwhuisdieren komen ook voor, zoals door wolven gedode schapen.

Vorig jaar werd bijna 23 miljoen euro aan tegemoetkomingen uitbetaald. Voor het taxeren van de schade en het vaststellen van de schadeveroorzakende diersoorten maakt BIJ12 gebruik van onafhankelijke taxatiebureaus.

Ander bureau

Per 1 november gaat de nieuwe overeenkomst in. Grondgebruikers kunnen met een ander bureau te maken krijgen. De nieuwe bureaus zijn Van Ameyde Waarderingen en Wiberg Taxaties. Van Ameyde Waarderingen is aangewezen voor het taxeren van schade aan grasland in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Noord-Holland. Ook zal het bureau derving aan maispercelen in heel Nederland taxeren.

Wiberg Taxaties gaat schade aan grasland in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland taxeren. Daarnaast zal het bureau landelijk schade inventariseren aan landbouwhuisdieren en alle overige gewassen, zoals fruitbomen, graan en graszaad.

Vanaf 2020 is het hele proces van tegemoetkomingsaanvraag via taxatie tot betaling binnen BIJ12 volledig digitaal ingericht. Ook op het gebied van taxaties maakt BIJ12 een professionaliseringsslag. Zo is er de mogelijkheid om in te spelen op ontwikkeling van nieuwe technieken van schadebepaling, zoals via drones en satellietbeelden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer