Landbouw mag geen wisselgeld zijn

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP. Hij is lid van de landbouwcommissie.

In het Europees Parlement is er deze weken veel te doen rondom internationale handel. De Oekraïense pluimvee-industrie bedacht een truc om importtarieven voor pluimveevlees te omzeilen. Om deze maas te dichten deed de Europese Commissie een veel te royale concessie: Oekraïne mag jaarlijks zelfs 50.000 ton extra heffingsvrij in de EU invoeren.

Zeer kwalijk dat de sector zo met nog meer oneerlijke concurrentie te maken krijgt. Waarom zat er geen clausule in het verdrag tegen misbruik? Ik vraag de Europese Commissie om tenminste altijd een ontbindingsclausule op te nemen tegen misbruik.


Ook lopen de spanningen met de VS op vanwege het Airbus-dispuut. Een vergelijkbare WTO-uitspraak volgt echter volgend jaar in de Boeing-zaak tegen de VS. Een handelsoorlog zou onverstandig zijn. Derde landen staan klaar om marktaandeel in te pikken.

De agrarische sector mag niet de rekening betalen voor internationale spanningen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Ik heb de commissie tijdens het debat ook herinnerd aan de Russische boycot. Nu reeds vijf jaar gaande en onze boeren en tuinders ondervinden hier nog steeds de gevolgen van. De agrarische sector mag niet de rekening betalen voor internationale spanningen.

We zijn erbij gebaat de handel te laten verlopen volgens een op WTO-regels gebaseerd systeem. Geen willekeur, maar duidelijke en eerlijke regels. Geen boycots dus (zoals de Russische). Geen verkapt protectionisme door de grenzen volledig dicht te gooien op basis van vals alarm over voedselveiligheid (zoals Rusland voor varkensvlees, Indonesië voor uien en Colombia dat werd teruggefloten voor het weren van onze frietaardappelen) of technische obstakels.

Is het niet tegenstrijdig dat we onze eigen landbouwsectoren beschermen in vrijhandelsakkoorden? Nee, zeker niet. De productie-eisen in de EU en zeker in Nederland zijn strenger dan waar ook ter wereld. Denk aan dierenwelzijn, milieueisen, arbeidsnormen et cetera.

WTO-regels staan kleine importtarieven toe op landbouwproducten, mits deze geen willekeur bevatten naar de diverse derde landen. In vrijhandelsakkoorden kunnen bilateraal andere afspraken gemaakt worden. Maar in hoeverre concessies gedaan worden, is een kwestie van zeer zorgvuldig onderhandelen, waarbij geen concessies worden gedaan op gevoelige sectoren.

'Cars for cows', zoals in de Mercosur-deal, is hoe het niet moet. Landbouw mag niet het wisselgeld zijn. Juist omdat de productie-eisen in de EU hoger liggen, zijn importtarieven soms cruciaal voor het gelijke speelveld voor de eigen sector.

@hjaruissen

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  24° / 7°
  10 %
Meer weer