Boerderijenfonds stimuleert hergebruik historische boerderijen

Er komt een stimuleringsfonds voor restauratie, verduurzaming en herbestemming van agrarisch erfgoed. Dit fonds heet het Boerderijenfonds en de start ervan is vandaag bekendgemaakt.

Boerderijenfonds+stimuleert+hergebruik+historische+boerderijen
© Boerderijenfonds

Het Boerderijenfonds is een initiatief van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland, die hiervoor een samenwerking aangaat met het Nationaal Restauratiefonds. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt de start van het Boerderijenfonds mogelijk met een bijdrage van 5 miljoen euro voor de periode 2020-2023. Met dit bedrag kunnen zo’n 25 tot 30 projecten worden ondersteund.

Het fonds stelt dat historische boerderijen een waardevolle en onmisbare rol spelen bij actuele maatschappelijke opgaven, zoals het behoud van een leefbaar platteland, de klimaatadaptatie en de noodzaak van energietransitie.

Aanjagers

Op dit moment zijn het volgens het Boerderijenfonds vooral particuliere eigenaren die bij herbestemmingsprojecten van boerderijen optreden als aanjagers en trekkers. Met veel passie en eigen middelen zorgen zij voor behoud van het agrarisch erfgoed. Met het oog op de grote maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming en energietransitie, zijn zij gebaat bij substantiële subsidie en deskundig advies.

Het Boerderijenfonds kan eigenaren ondersteunen met kennis en een financiële bijdrage. Voorwaarde is dat projecten nadrukkelijk bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland en van meerwaarde zijn voor de directe leefomgeving.

Kennisontwikkeling

Naast deze ondersteuning van eigenaren richt het fonds zich ook op kennisontwikkeling en -verspreiding. Doel is om verdere bewustwording te kweken met betrekking tot hergebruik van agrarisch erfgoed. Het Nationaal Restauratiefonds is hierbij verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van aanvragen en werkt samen met het Boerderijenfonds op het gebied van communicatie en kennisdeling.

Het Boerderijenfonds denkt in het eerste kwartaal van 2020 operationeel te zijn. De aankondiging van het fonds is gedaan op een bijeenkomst van het Platform Agrarisch Erfgoed in Amersfoort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer