Erfgoed eigenaren strijden samen tegen monumentenwet

Drie organisaties met een grote achterban van particuliere eigenaren van rijksmonumenten trekken voortaan samen op onder de naam Federatie Particuliere Monumenteneigenaren (FPMe) tegen de herijking van de monumentenwetgeving.

Erfgoed+eigenaren+strijden+samen+tegen+monumentenwet
© William Hoogteyling

De drie initiatiefnemers zijn de vereniging Bewoond Bewaard, de Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen en de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland.

Van de 60.000 rijksmonumenten is het overgrote deel (circa 40.000) eigendom van particulieren. Onder hen ook veel (oud-)agrariërs die nog in een monumentale boerderij wonen.

Wetgeving

De eigenaren hebben vooral te maken met beperkingen die voortvloeien uit de huidige monumentenwetgeving. De instandhouding van monumenten wordt gezien als maatschappelijk belang, waarbij de eigenaar financiële compensatie krijgt voor de kosten voor eventuele restauratie en noodzakelijk onderhoud. Echter, de huidige regering heeft aangegeven dat dit stelsel van monumentenwetgeving toe is aan 'herijking'.

De FPMe is hierop tegen en stelt het belang van de particuliere eigenaar voorop. 'Het is immers de eigenaar die de verantwoordelijkheid draagt, die de beslissingen neemt over onderhoud en restauratie, die waakt over het lot van het monument', meldt de federatie in een persbericht.

Schaars

De FPMe verwacht dat in het herijkingsproces veel aandacht uitgaat naar een nieuwe regeling van de verdeling van de schaarse financiële middelen door middel van subsidie, laagrentende leningen en de fiscale regeling met betrekking tot de aftrek van onderhoudskosten.

Maar dat is wat de federatie betreft niet het enige wat belangrijk is. 'Geredeneerd vanuit het belang van de eigenaar gaat het ook over faciliteren en kennisdelen. Hoe kan de kwaliteit van bouwkundige ingrepen gewaarborgd worden, wat te doen met het energievraagstuk, bij wie kan de eigenaar aankloppen voor deskundig en betaalbaar advies?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer