Werelderfgoed-status zorgt onrust onder boeren Veenhuizen

Boeren in Veenhuizen gaan met gemeente Noordenveld praten over de mogelijke gevolgen van de erkenning van de voormalige strafkolonie als Unesco Werelderfgoed.

Werelderfgoed%2Dstatus+zorgt+onrust+onder+boeren+Veenhuizen
© nieuwe oogst jdlc

Een beschermde Unesco-status zou mogelijk tot beperkingen kunnen leiden voor de agrarische bedrijfsontwikkeling in het gebied. Samen met de voormalige Kolonie van Weldadigheid in Federiksoord en de strafkolonie Ommerschans in Balkbrug moet Veenhuizen volgend jaar die status krijgen. Dan is het 200 jaar geleden dat de toenmalige kolonies werden opgericht.

Het draait de boeren om de bufferzone die nu is ingetekend, naast een eerder aangewezen kerngebied. Een drietal agrarische bedrijven ligt er middenin.

Zone

'Er is altijd goed overleg geweest met de gemeente over de Unesco-aanvraag, maar ze komen nu pas met die zone te voorschijn', stelt LTO-afdelingsbestuurder Dirk Riedstra vast. 'Die drie bedrijven zijn er ons drie te veel. We maken ons zorgen over de houdbaarheid van hun toekomst.'

Het steekt de boeren in Veenhuizen al langer dat er telkens plan op plan wordt gestapeld in het gebied. 'Eerst was het beschermd dorpsgezicht, toen een kwaliteitsplan voor de omgeving en nu dit weer. Zo komt er telkens weer een stempeltje bij', schetst Riedstra de situatie.

Illusie

De boeren hebben niet de illusie dat ze de Unesco-status kunnen tegenhouden. 'Maar we willen niet anders worden behandeld dan anderen, en dat dreigt nu wel te gebeuren', aldus Riedstra. De boeren willen harde afspraken met de gemeente maken dat er niet aan de ontwikkelrechten van de bedrijven wordt getornd. 'We willen normaal kunnen blijven ondernemen.'

Maandag is er overleg met burgemeester Klaas Smid en wethouder Henk Kosters van gemeente Noordenveld. 'Ik ga er vanuit dat het goed komt', blikt Riedstra vooruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer