Studenten+helpen+bij+inburgering+van+Het+Nieuwe+Telen
Nieuws
© Vidiphoto

Studenten helpen bij inburgering van Het Nieuwe Telen

Studenten uit het hoger en middelbaar beroepsonderwijs gaan praktijkgericht onderzoek doen in de glastuinbouw om de invoering van Het Nieuwe Telen (HNT) te versnellen.

Met behulp van stages en afstudeeronderzoeken worden de studenten geschoold en brengen zij hun kennis over op de huidige generatie telers. Deze impuls is nodig omdat HNT nog niet genoeg ingang vindt bij telers ondanks de bewezen voordelen voor het milieu en de bedrijfsvoering, meldt het Regieorgaan SIA, dat samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vier groene hogescholen het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen is gestar, dat gericht is op een omslag naar een duurzame agrarische sector.

Bij het project zijn de scholen Aeres, HAS, Inholland en Van Hall Larenstein betrokken. Het middelbaar onderwijs haakt aan via het Centrum voor innovatief vakmanschap Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het onderzoek loopt de komende twee jaar en versterkt het onderzoek en cursusaanbod dat vanuit het programma ‘Kas als Energiebron’ is aangeboden. De vier hogescholen sluiten zich aan bij regionale initiatieven en lerende netwerken op het gebied van HNT in hun regio.

Breder gedragen

Naast het directe effect op betrokken tuinders en bedrijfsadviseurs moet het onderzoek nieuwe informatie opleveren over hoe HNT breed omarmd kan worden door telers in Nederland. Ook leidt het project tot nieuw lesmateriaal voor het onderwijs.

HNT richt zich op het voorkomen van problemen bij de teelt door te zorgen voor een optimale balans met van nature sterke en weerbare planten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe inzichten over het kasklimaat. HNT leidt ook tot een besparing van energie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer