Coalitie+bepleit+eten+fruit+op+school
Nieuws
© VidiPhoto

Coalitie bepleit eten fruit op school

De overheid moet de consumptie van groente en fruit op werk en school actief bevorderen. Daartoe hebben artsen, wetenschappers, schoolleiders, cateraars en tuinders deze week opgeroepen in een brief aan de Tweede Kamer en het kabinet.

De coalitie pleit ervoor om het aanbod van gezonde voeding op de werkvloer op te nemen in de Arbowet. Ook willen de ondertekenaars van de brief een gezond eetmoment op scholen, zodat kinderen minstens 50 gram groenten en een stuk fruit per dag eten.

'Het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht is hoog, het aantal mensen met diabetes II en andere leefstijlgebonden ziekten stijgt en we eten nog steeds te veel suiker, vet en zout. Ondertussen hebben Nederlandse huishoudens in het afgelopen jaar 3 procent minder groenten en fruit gekocht', zegt algemeen directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis en mede-initiatiefnemer van de brief. Volgens Mulder is de tijd rijp voor actief kabinetsbeleid om het eten van groenten en fruit op school en het werk actief te stimuleren.

'Schrikbarend'

De opstellers van de brief noemen het schrikbarend dat het overgrote deel van de kinderen en volwassenen nog steeds te weinig groenten en fruit eet. 'Kinderen eten nog geen 3 procent van hun groenten op school, waar zij een groot deel van de dag zitten. Daar zien wij een grote kans', zegt Mulder.

De briefschrijvers pleiten ervoor om de opbrengst uit de btw-verhoging op groenten en fruit te gebruiken om de consumptie van gezonde voeding op scholen te stimuleren.

In Preventieakkoord

Op dit moment werkt de regering aan het Preventieakkoord, waarmee de gezondheid van de Nederlander moet worden verbeterd. Het bevorderen van de consumptie van groenten en fruit zou een prominente plek in dit akkoord moeten krijgen, vindt de algemeen directeur van GroentenFruit Huis.

Er zijn in de Tweede Kamer zorgen uitgesproken over de magere resultaten van promotiecampagnes voor het eten van groenten en fruit. Dat gebeurde tijdens het debat over voedselbeleid, deze week. 'Er zijn vijf miljoen mensen mee bereikt, maar de consumptie van groenten en fruit daalt. En het aantal mensen met obesitas en diabetes stijgt', verzuchtte Arne Weverling (VVD).

Btw-verlaging of -vrijstelling

Frank Futselaar (SP) drong aan op een onderzoek naar de effecten van btw-verlaging of -vrijstelling voor groenten en fruit. De Europese Commissie zou zo'n maatregel op termijn willen toestaan. Landbouwminister Carola Schouten voelt er echter niets voor; zij weigert opdracht te geven voor een soortgelijk onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer