Zundert streeft naar boer-burgerkringloop

Zundert heeft de ambitie om binnen zes jaar volledig circulair te opereren. Daarvoor is de landbouw hard nodig, maar die zet nog de nodige vraagtekens bij de plannen.

Zundert+streeft+naar+boer%2Dburgerkringloop
© Ruud Ploeg

Voorzitter Christ Verschuren van ZLTO Zundert-Rijsbergen, is gevraagd om zitting te nemen in het bestuur van stichting Vicoe. Vicoe staat voor Vitale Circulaire Organische Economie. 'De stichting onderzoekt hoe ze reststromen zoals gft, snoeiafval, maaisel en mest binnen de gemeentegrenzen kunnen houden. Omdat de landbouw hierin een grote rol speelt, vervul ik binnen het bestuur een adviserende rol.'

Achter het initiatief zitten bodemadviseur René Jochems van GroeiBalans en natuuradviseur Hans Hofland van Holag. Tegen dagblad BN DeStem vertelden de samenwerkingspartners dat hun project niet alleen bij zal gaan dragen aan een schoner milieu, betere gezondheid en schoner water, maar ook economisch voordelen heeft omdat alle activiteiten binnen de gemeentegrenzen plaatsvinden.

Iedereen moet mee

Om een gesloten systeem te krijgen, wil stichting Vicoe dat iedereen meedoet: boeren, burgers, tuinders, bedrijven en overheden. Ze moeten allemaal de waarde van hun organische restmateriaal gaan inzien voor de lokale gemeenschap en dit gezamenlijk verzamelen en opwaarderen.

Dat organische restmateriaal levert volgens Vicoe onder meer groene energie op, evenals compost en bokashi voor de bodem. Ook kan restmateriaal het na verwerking gebruikt worden als grondstof voor bioplastics en andere industriële toepassingen, zoals kleurstoffen en medicinale bestanddelen.

Christ Verschuren van ZLTO staat sympathiek tegenover de plannen. 'Boomtelers, aardbeienkwekers en veehouders hebben veel reststromen die ze nu buiten de gemeentegrenzen afzetten. Als we dit materiaal binnen Zundert kunnen omzetten in bruikbare compost kunnen we dat hergebruiken in de landbouw.'

Meerwaarde

Toch zet Verschuren ook vraagtekens bij het project. 'De plannen zijn er, maar ik mis nog de uitwerking. Zodra er concrete onderzoeksresultaten zijn en in beeld is gebracht wat de meerwaarde is voor boeren en tuinders kan ik agrariërs warm gaan maken voor het initiatief. Zo ver is het echter nog niet.'

Ook spelen kosten en opbrengsten een rol. 'De plannen kunnen sympathiek zijn, maar het gaat uiteindelijk ook om de euro's onder de streep', nuanceert de ZLTO-afdelingsvoorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer