Studenten+duiken+in+de+praktijk+met+erfscan
Nieuws
© Ida Hylkema

Studenten duiken in de praktijk met erfscan

Derdejaarsstudenten van het Nordwin College in Leeuwarden buigen zich samen met hun docent Arnold Postmus over de erfscan die wordt gebruikt voor het project 'Schoon Erf, Schoon Water'. De studenten waren dinsdag te gast op het melkveebedrijf van Nanne en Hains Koopman in Oudega (gemeente De Fryske Marren).

De melkveehouders – deelnemer aan Koeien & Kansen – spraken met de studenten over hun bedrijfsvoering en specifiek over het gebruik van de Kringloopwijzer als managementinstrument. Ook zijn de broers Postmus bezig met verschillende projecten, zoals 'Schoon Erf, Schoon Water', de Bedrijfswaterwijzer en de BES-pilot, waarbij meer dierlijke mest en minder kunstmest mag worden gebruikt.

Het bedrijfsbezoek werd mede mogelijk gemaakt door de Waterkaravaan. Deze bus wordt voor bedrijfsbezoeken ingezet door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Bij elkaar brengen

Voor het Nordwin College is een dergelijk bedrijfsbezoek een ideale mogelijkheid om het bedrijfsleven en het onderwijs bij elkaar te brengen, vinden de docenten Arnold Postmus en Wytske Bijstra. Eerder al hadden de studenten een gastles over de Kringloopwijzer gehad van Ria Derks van LTO-vakgroep Melkveehouderij en Kees Magré, adviseur bij Agrifirm Exlan.

'Er komt veel op de landbouw af, dus ook op de studenten. Het is goed dat ze in de praktijk kunnen zien wat je met al die cijfers en maatregelen kunt doen', stelt Postmus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer