Voor+11%2C4+miljoen+euro+boetes+na+overtreden+meststoffenwet
Nieuws
© Twan Wiermans

Voor 11,4 miljoen euro boetes na overtreden meststoffenwet

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft in 2018 voor overtredingen van de meststoffenwet 3.674 boetes, lasten onder dwangsom (LOD) of waarschuwingen opgelegd. Het totaalbedrag hiervan bedraagt met een totaalbedrag van 11,4 miljoen euro.

Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekendgemaakt. Volgens de minister verschilt het bedrag aan boetes per jaar en is het sterk afhankelijk van de aanwezigheid van grote zaken met hoge boetes. In 2018 was sprake van een aantal grote zaken, met name bij de controles van de gebruiksnormen en van de verantwoordingsplicht.

De meeste overtredingen werden vastgesteld bij de administratieve verplichtingen landbouwers (855 overtredingen), het vervoersbewijs dierlijke meststoffen (1.445 overtredingen) en het niet correct naleven van de gebruiksnormen (412 overtredingen). De zwaarste sancties werden opgelegd in de bij het overtreden van de gebruiksnormen (6,2 miljoen euro), verantwoordingsplicht dierlijke meststoffen (2,1 miljoen euro) en mestverwerking (2 miljoen euro)

Toename

Minister Schouten stelt dat sprake is van een toename. In 2017 werd voor 2,1 miljoen euro aan sancties opgelegd. De jaren daarvoor was dat getal iets hoger. De toename komt door de aanpak van 'programmatisch handhaven' die de controlerende NVWA en RVO.nl hanteren. Programmatisch handhaven is een aanpak waarbij op basis van de risico’s van niet-naleving van de regelgeving periodiek prioriteiten worden vastgesteld en met behulp van een doelgroep-analyse een interventiestrategie wordt bepaald.

De toename van het totale boetebedrag en het aantal mestboetes in 2018 is volgens de minister het gevolg van het gebruik van steeds geavanceerdere data-analyses, waardoor administratieve onderzoeken bij geselecteerde bedrijven vaker leiden tot een bestuurlijke sanctie ten opzichte van een steekproefsgewijze aanpak. Verder waren er in 2018 een aantal grotere strafrechtelijke onderzoeken. Daarbij gaat het met name om onderzoeken naar overtreding van de gebruiksnormen en verantwoordingsplicht.

Voortgang in 2019

De resultaten over de eerste helft van 2019 bouwen voort op die van 2018. Uit de voortgangsrapportage blijkt dat extra inzet van capaciteit bij RVO.nl en de NVWA ertoe leidt dat het aantal inspecties in drie risicogebieden toeneemt zonder dat dit ten koste gaat van de activiteiten in de rest van Nederland. Deze risicogebieden zijn De Peel, de Gelderse Vallei en Twente.Het aantal inspecties in deze gebieden is toegenomen.

Afgaande op de opgelegde sancties in de eerste helft van het jaar, is het niet waarschijnlijk dat in 2019 meer sancties worden opgelegd dan in 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer