Grasblad+bepaalt+snelheid+hergroei
Nieuws
© Pixabay

Grasblad bepaalt snelheid hergroei

De hoeveelheid blad bepaalt de snelheid van de hergroei van gras. Dat blijkt uit een proef van Amazing Grazing op de Dairy Campus. Boven een stoppellengte van 15 centimeter wordt de groei geremd. Alleen wanneer het groeipunt van het gras eruit is, treedt vertraging op.

In Amazing Grazing is in 2018 op Dairy Campus een proef uitgevoerd om de groeisnelheid van gras te meten vanuit een beginsituatie met verschillende stoppellengten. Na de eerste, tweede en derde snede zijn veldjes gemaaid op een stoppelhoogte van 5, 8, 11, 15 of 18 centimeter om de invloed van beweiding zo goed mogelijk na te bootsen.

Vervolgens zijn de veldjes in de tweede, derde of vierde snede geoogst als maaisnede. Bij een stoppel van vjf centimeter groeide het gras dagelijks met 75 tot 125 kilo droge stof per hectare. Hoe hoger de stoppel, hoe sneller het gras groeide. Bij een stoppel van 15 of 18 centimeter lag de grasgroei op 100 tot 200 kilo droge stof per hectare.

Na beweiding is de overblijvende stoppel een mengelmoes van gras met verschillende lengten. Uit de resultaten van Amazing Grazing blijkt dat per centimeter extra stoppellengte de gemiddelde extra groei tussen een half en vier procent ligt. Deze kennis helpt om de grasgroei na beweiding beter te voorspellen.

Groeipunt

De snelheid waarmee een grasplant herstelt na beweiding is afhankelijk van de aanwezigheid van het groeipunt en de hoeveelheid groen blad. Mocht het gras zo kort zijn afgeweid, of gemaaid, dat het groeipunt is verwijderd, dan begint de hergroei meteen al met een achterstand vanuit een nieuw te vormen zijspruit.

De hoeveelheid groen blad bepaalt hoe snel het gras uit de startblokken komt. Normaal gesproken, tot een grashoogte van circa 15 centimeter, geldt hoe meer blad, des te sneller de hergroei. Maar daarboven geldt deze regel niet, omdat dan ook meer oudere bladeren afsterven. Netto is de groei dan gelijk of zelfs iets lager.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer