Maarten van Cruchten: kruidenrijk grasland veel potentie

Een van deelnemers aan de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-pilot van Arvalis en Natuurrijk Limburg is Maarten van Cruchten. De melkveehouder uit Vlodrop is onder de indruk van de biologische en financiële potentie van de pilot voor zijn bedrijfsvoering.

Maarten+van+Cruchten%3A+kruidenrijk+grasland+veel+potentie
© Eigen Foto

Is dat de reden dat u meedoet aan de pilot?

'Ik sta altijd open voor innovaties. Bij een recente bijeenkomst van Natuurrijk Limburg en het Louis Bolk Instituut over kruidenrijk grasland stond ik te kijken van de opbrengstpotentie van het inzaaien van kruidenrijk grasland op het voermengsel in droge periodes.'

De GLB-pilot biedt de mogelijkheid op een mengsel met hogere drogestofopbrengst en kostenreductie.

Maarten van Cruchten, deelnemer GLB-pilot

Hoe groot is die potentie?

'Door meer diversiteit te zaaien, krijg je een rijker voedermengsel voor de koeien. De kruidenplanten wortelen dieper en kunnen daardoor beter tegen de droogte.

'Kruidenrijk grasland geeft 10 procent meer drogestofopbrengst in droge periodes dan een traditioneel Engels raaigrasmengsel. En dat zonder kunstmest. Dat wil ik weleens proberen.

'Het gaat om 10 procent meer droge stof met een vergelijkbare kwaliteit qua eiwit en voederwaarde. Het zou voor mij de reden kunnen zijn om dit voortaan meer toe passen in het bouwplan.'

Welke verwachtingen hebt u van de pilot?

'Ik heb er goede verwachtingen van. We zitten hier in Vlodrop in een droog gebied. Ons Engels raaigras levert in periodes met weinig neerslag naar mijn idee te weinig opbrengst. Daarom teel ik er mais bij. Je zoekt altijd naar mogelijkheden om je opbrengst te verhogen. De pilot biedt de mogelijkheid op een mengsel met een hogere drogestofopbrengst.

'Het kruidenmengsel heb ik de afgelopen tijd al ingezaaid, tussen de buien door. De kruiden moeten namelijk een bepaalde groeiontwikkeling doormaken om bestand te zijn tegen vorst in de winter. Tussen 15 september en eind oktober moeten ze daartoe de kans krijgen. Een goede opkomst van kruiden als cichorei en smalle weegbree wordt bovendien bevorderd door ze niet te diep te zaaien.'

Wat hoopt u te bereiken?

'Naast een hogere opbrengst, zeker ook kostenreductie. Je hebt namelijk geen kunstmest meer nodig, of kunt die op andere percelen efficiënter gebruiken. Dus je doet iets aan vermindering van kunstmestgebruik.

'We werken al met inzaaien van rode klavers in percelen om stikstof te binden uit de lucht. En de klaver groeit ook in droge periodes door. Het is dus naast een financiële, ook een milieuoverweging om mee te doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer