'Nu 300 euro boete voor activisten, volgende keer ziekenhuis'

POV-voorzitter Linda Janssen maakt zich grote zorgen. Na de uitspraak woensdagavond van de rechter in Den Bosch doken er signalen op dat activisten stallen zouden bezetten. 'Een varkenshouder zei tegen mij dat hij zo blij was dat ze niet kwamen opdagen, want dan waren de activisten minstens in het ziekenhuis beland.'

'Gelukkig zijn er geen stallen bezet, maar ik weet niet wat er was gebeurd als activisten wel waren verschenen', vertelt Janssen. 'Als er een confrontatie volgt, komen we er zeker niet van af met 300 euro en worden we, ondanks dat we slachtoffer zijn, ook dader', vermoedt de Producenten Organisatie Varkenshouderij-voorzitter.


De rechter oordeelde dat de stalbezetters in Boxtel een boete krijgen van 300 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf. 'Die boete is natuurlijk een lachertje', vindt ze. 'Maar we moeten niet onderschatten dat ze nu wel een strafblad hebben, daar kunnen ze later nog last van krijgen.'

Georganiseerde misdaad

Janssen is wel blij met de uitspraak van de rechter. 'Hij heeft alle aspecten rondom de stalbezetting veroordeeld. Hij noemde het geen georganiseerde misdaad, maar dat is volgens mij. Hij noemde het individueel meegewerkt aan iets collectiefs, dan is dat volgens mij georganiseerde misdaad.'

Volgens de POV-voorzitter weerhoudt dit de activisten er niet van zulke acties weer te doen. 'Het is bizar, want tijdens de rechtszaak krijgen we al dreigementen binnen dat ze weer van plan zijn een stal te bezetten. Dus we hebben die varkenshouders ook op de hoogte gesteld. Ze zijn ons dus echt aan het intimideren, provoceren en uitlokken. Ik weet niet zeker of deze straf ze weerhoudt om zulke dingen weer te doen.' Binnenkort wil Janssen met minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) in gesprek over de hoogte van de straffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer