Activisten+krijgen+300+euro+boete+en+voorwaardelijke+celstraf
Nieuws
© Johan Wissink

Activisten krijgen 300 euro boete en voorwaardelijke celstraf

De 67 activisten die in mei een varkensstal bezetten in Boxtel zijn door de politierechter in Den Bosch veroordeeld tot een geldboete van 300 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.

De rechter vindt een geldboete passend en geboden. Een gevangenisstraf gaat hij niet opleggen, dat was wel de eis van het Openbaar Ministerie. De boete is 300 euro per verdachte. Daar gaat 50 euro per vastgezeten dag vanaf. De rechter legt wel een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee weken. Dat doet hij om te voorkomen dat de activisten het nog een keer doen. De veroordeelde activisten hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan.

'De bezetting ging gepaard met overrompeling van de medewerker. Dat moet beangstigend zijn geweest. Er is schade veroorzaakt en het bedrijf heeft stilgelegen', gaf de rechter aan. 'Er is ook geen positieve bijdrage geleverd aan het dierenwelzijn van de dieren. Ook voor het gezin van de medewerker moet het gebeurde grote impact hebben gehad. Ook bij andere boeren zorgt het voor gevoelens van boosheid, bezorgdheid en angst. Daar hebben de actievoerders onvoldoende oog voor gehad. Idealen zijn geen vrijbrief om de wet te overtreden. Er zijn genoeg legale wegen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer