LTO eist strenge straffen tegen dierenextremisme

LTO Nederland eist dat de rechter met strenge straffen een duidelijk en hard signaal afgeeft tegen de dierenextremisten die een varkensstal in Boxtel bezetten.

De varkensstal werd op 13 mei een groot deel van de dag bezet door zo'n 150 dierenactivisten. Rechtbank Oost-Brabant behandelt woensdag de rechtszaak tegen 67 van deze dierenextremisten die uit veertien landen afkomstig zijn. De verdachten wordt lokaalvredebreuk en braak door een vereniging ten laste gelegd.


LTO benadrukt dat de stalbezetting voor veel onrust en angst zorgde in de Nederlandse veehouderij. Sabotage, vernielingen, brandstichting, intimidatie en bedreiging komen vaak voor. De impact van dit soort dierenextremisme op het boerenbedrijf en de stal is volgens de land- en tuinbouworganisatie groot. 'Voor zowel de boer, de familie als de dieren zelf.'

Duidelijk signaal

De belangenbehartiger geeft aan dat voor dit soort zaken in het buitenland veel hogere straffen gelden. Reden voor deze internationale groeperingen om hun acties in Nederland uit te voeren. 'Niemand staat boven de wet. Als groeperingen vermeende misstanden willen agenderen, dan moeten zij zich aan de wet houden en de democratische weg bewandelen', benadrukt LTO Nederland.

Volgens de officier van justitie is onomstotelijk bewezen dat er in Boxtel geweld is gebruikt bij het binnendringen van de stal, geeft de organisatie aan. 'Ook gaven de bezetters meermalen geen gehoor aan de vordering van de politie om de stal te verlaten.'

Afspraken

Niet alleen LTO, maar ook de politiek en de overheid willen paal en perk stellen aan dit soort extremisme. Na de bezetting in Boxtel zijn er afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling tussen ministeries, landelijke politie, Openbaar Ministerie, LTO Nederland en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan richtlijnen die de lokale driehoek – burgemeester, politie en Openbaar Ministerie – handvatten bieden bij dierenextremisme. In samenwerking met Contra Terrorisme Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie zijn er daarnaast aanwijzingen voor boeren opgesteld bij aangifte dan wel een proces-verbaal; de CTER-code.

Preventieve maatregelen

LTO heeft haar leden geïnformeerd over hoe te handelen bij een illegale actie en preventieve maatregelen om dit soort inbraken te voorkomen. Daarnaast zijn subsidies verstrekt, zodat boerenbedrijven een veiligheidsscan konden laten uitvoeren. Boeren konden bovendien met korting beveiligingsmateriaal aanschaffen.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer