'Meer netto kilo's door goede werking Royal MH in aardappelen'

In het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke was er afgelopen seizoen geen zoetwater beschikbaar. Daarom heeft Jack Quaak zijn 15 hectare Agria's toen niet kunnen beregenen. Ondanks de minder gunstige omstandigheden heeft hij toen toch besloten Royal MH te spuiten, met als doel zijn aardappelen lang te kunnen bewaren. Hij is positief verrast over het resultaat. Tot in mei lagen de aardappelen zonder kiem in de schuur.

%27Meer+netto+kilo%27s+door+goede+werking+Royal+MH+in+aardappelen%27
UPL
© UPL

Na overleg met zijn adviseur Bart van den Dries van CZAV besloot Quaak vorige zomer zijn Agria's toch te spuiten met Royal MH. 'Natuurlijk waren de omstandigheden om dit toe te passen niet ideaal, het was erg warm', zegt hij.

'We hebben hier in de eerste week van augustus wat regen gehad, waardoor de Agria's groen en aan de groei bleven. Op 11 augustus hebben we gespoten met MH. We hadden gezien dat de kleinste knolletjes toen groot genoeg waren, zo'n 35 tot 40 millimeter. Er zat ook al wat doorwas in door de hittestress.'

© UPL

Minder doorwas

De akkerbouwer geeft aan dat de ontwikkeling van doorwas is gestopt, dankzij de MH. 'De primaire knollen zijn niet leeggetrokken en ook in mei waren er nog weinig drijvers in de schuur', vertelt hij.

'In september heb ik nog monsters gestoken en meegenomen naar de studieclub. We zagen toen best veel stolonen, maar wel met bruine puntjes door de MH. Daardoor kon je zien dat de groei van de stolonen stilviel', vervolgt Quaak.

'De maat van de Agria's valt me ook mee, het gewas heeft na de bespuiting al zijn energie in de groei van de knollen kunnen steken. Zonder te beregenen hebben we in dit zeer warme seizoen toch nog zo'n 40 ton kunnen rooien.'

© UPL

Meer netto kilo's

Quaak is tevreden over zijn partij aardappelen. 'In mei lagen ze er nog prima bij. De kwaliteit was goed en er zat nog geen kiem op. Je ziet ook dat de aardappelen stevig blijven door de MH, er is immers geen kiemgroei en ademhaling. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de bewaarliezen, die zijn lager. Uiteindelijk hield ik meer netto kilo's over en dat is mooi', legt hij uit.

'Hierdoor zijn er ook meer aardappelen voor de vrije verkoop overgebleven. En dat was gezien de marktprijzen gunstig', besluit de akkerbouwer.

• Bekijk meer ervaringen met Royal MH

UPL

UPL is een toonaangevende wereldwijde leverancier van totale gewasoplossingen die zijn ontworpen om de wereldwijde voedselvoorziening op lange termijn veilig...

Lees verder »

Meer van UPL

Lees ook

Meer artikelen van UPL »

Artikelen over UPL