Aantal educatieboerderijen met keurmerk stijgt

Het aantal educatieboerderijen met een keurmerk is de afgelopen drie jaar met ruim honderd bedrijven gestegen naar 325 boerderijen. Een flinke groei, vindt voorzitter van Platform Boerderijeducatie Nederland Arjan Monteny.

De educatieboerderijen beschikken over een keurmerk dat staat voor kwaliteit, veiligheid en hygiëne van boerderijlessen. 'Boerderijeducatie is niet zomaar een uitje van een schoolklas naar een boerderij, maar een pedagogisch verantwoorde les', geeft Monteny aan. 'Daaraan worden eisen gesteld, bijvoorbeeld het halen van een bhv-certificaat (bedrijfshulpverlening) en een training Belevend Leren. Bovendien moeten de verzekering en VOG (verklaring omtrent gedrag) op orde zijn. Dat vragen organisaties waarmee we samenwerken ook, zoals het Nationaal Schoolontbijt en het programma Jong Leren Eten.'

Zevenhonderd

Ook het totaalaantal bedrijven dat boerderijeducatie verzorgt, groeit. Het gaat om een lichte stijging, geeft Monteny aan. Hij schat dat er de afgelopen periode ruim dertig bedrijven zijn bij gekomen. In totaal komt het aantal educatieboerderijen hiermee op ongeveer zevenhonderd.

Verklaring voor de groei is de start van educatieboerderijen in gebieden als Zeeland, maar ook Flevoland en een aantal regio’s in Oost-Nederland zoals Salland, zegt Monteny. 'Daar zijn regionale clubs ontstaan die met boerderijeducatie aan de slag zijn gegaan. Zij verbinden educatieboeren en regelen contacten met scholen en andere organisaties in hun regio.'

Pluimveehouderij

Naast dat educatieboerderijen een professionaliseringsslag maken, merkt Monteny ook dat andere sectoren dan de melkveehouderij aanhaken. Begin dit jaar ging het platform de samenwerking aan met Agrifirm, in september sloot de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) zich aan en ook de pluimveehouderij zal binnenkort deelnemen aan het platform.

'Onze wens is om boerderijeducatie steviger te verankeren in de hele sector. Bij boerderijeducatie gaat het niet om het individuele bedrijf. Het gaat niet om het verdienmodel, want 120 euro tot 150 euro voor een les is geen vetpot. Het gaat om het belang voor de hele sector. De samenwerking met keten- en producentenorganisaties is van wezenlijk belang. Op deze manier kunnen wij de agrarische sector nog meer met de maatschappij verbinden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer