Zeeuwse Klasseboeren gaan van start

Zeeuwse boeren gaan hun passie en vakkennis overdragen aan de nieuwe generatie. Onder de vlag van Klasseboeren starten zes Zeeuwse boerenbedrijven met het ontvangen van schoolkinderen om hun alles te vertellen over het leven de boerderij. Een van de bedrijven is maatschap A.C. Knulst in Stavenisse.

Zeeuwse+Klasseboeren+gaan+van+start
© Peter Urbanus

Zeeuwse Klasseboeren is bedoeld voor kinderen uit het basis-, middelbaar en bijzonder onderwijs. Het allereerste officiële bezoek aan een Zeeuwse Klasseboer vond gisteren plaats. Kinderen uit de groepen 3 en 4 van de Meerstromenschool in Groede bezochten Melkveebedrijf Vesseur in Oostburg.

In Noord-Brabant en Gelderland loopt Klasseboeren al langer. Regelmatig blijkt dat Nederlandse schoolkinderen geen idee meer hebben waar de melk vandaan komt, hoe een appel groeit en waar brood van wordt gebakken.

Belevende manier

Dankzij Klasseboeren leren kinderen op een belevende manier van alles over de boerderij, de herkomst van voedsel en over hun eigen wereld. De lessen kunnen worden aangepast per thema of vak dat op dat moment behandeld wordt op school.

De agrarische sector moet wat meer naar buiten treden

Lydia Knulst, Klasseboer in Stavenisse

Arjen en Lydia Knulst hebben sinds eind 2012 een gemengd bedrijf vlak bij Stavenisse. De maatschap kent twee takken: een biologisch leghennenbedrijf en een 10 hectare grote pioenrozenkwekerij. 'We zijn net doorgegroeid tot 18.000 leghennen', vertelt Lydia Knulst, de drijvende kracht achter hun deelname aan Zeeuwse Klasseboeren.

Al langer ontvangt Knulst op haar bedrijf schoolkinderen of campinggasten die in de regio verblijven. 'Ik vind het leuk om ons bedrijf te laten zien en vind dat de agrarische sector wat meer naar buiten moet treden. Eind vorig jaar vond de eerste informatiebijeenkomst over Zeeuwse Klasseboeren plaats. Er komt best veel regelwerk bij kijken, maar in februari besloten we ermee door te gaan.'

Seizoensafhankelijk

Wanneer een schoolklas zich aanmeldt bij Knulst, hangt het min of meer van het seizoen af welk programma de kinderen krijgen aangeboden. In mei en juni is het erg druk op de pioenrozenkwekerij en staat de ondernemer er alleen voor op het leghennenbedrijf. Een educatiebezoek komt dan niet gelegen.

Als het past in het programma, kunnen kinderen helpen met de pioenrozen.
Als het past in het programma, kunnen kinderen helpen met de pioenrozen. © Peter Urbanus

'We ontvangen de klassen straks in de leghennenstal, maar vanwege het gevaar voor ziekten en de stressgevoeligheid van de kippen kunnen de kinderen niet de stal in. Ze mogen wel naar binnen kijken via een raam dat we speciaal hiervoor hebben gemaakt.'

Voer afwegen

Daarnaast leren de kinderen alles over de samenstelling van het voer, de kippen en ziekten en mogen ze voer afwegen met een weegschaaltje. 'Ook kunnen ze helpen bij het oogsten en verwerken van pioenrozen. Uit ervaring en op basis van de cursus Belevend Leren bij Zeeuwse Klasseboeren weten we dat de lesvragen vooral moeten worden gesteld vanuit het oogpunt van de kinderen zelf', zegt Knulst.

Een educatiebezoek op een boerderij via Zeeuwse Klasseboeren is een aanvulling op het reguliere onderwijs. Het programma van zo'n educatiebezoek wordt van tevoren afgestemd. Leerlingen uit de onderbouw zijn meestal geïnteresseerd in de boerderijdieren zelf en verwerking van agrarische producten.

Bij de bovenbouw komen vooral theorie en praktijk van voedselproductie, veehouderij, techniek, landbouwmachines, natuur, seizoensinvloeden, respect voor mens, dier en land en leven en dood aan bod. Het is aan de boer of boerin om een boeiend, gestructureerd verhaal te vertellen met aandacht voor didactische lesopbouw, zodat de kinderen er echt iets van oppikken.

Aanmelden

Zeeuwse agrarische bedrijven die zich willen aanmelden en Zeeuwse scholen die geïnteresseerd zijn in een educatiebezoek, komen via de website van Klasseboeren in contact met Maartje Nijssen. Zij is bij ZLTO regiocoördinator voor Zeeuwse Klasseboeren.

'De ervaring heeft geleerd dat deelnemers aan Klasseboeren tien tot vijftien klassen per jaar over de vloer krijgen', zegt Nijssen. 'ZLTO ondersteunt het programma nu nog, maar op termijn moet het zelfstandig gaan draaien.'

Maartje Nijssen is bij ZLTO regiocoördinator voor Zeeuwse Klasseboeren.
Maartje Nijssen is bij ZLTO regiocoördinator voor Zeeuwse Klasseboeren. © Peter Urbanus

Boerderijeducatie
Klasseboeren is onderdeel van het Platform Boerderijeducatie Nederland, een samenwerking van regionale initiatieven van boerderijeducatie, LTO Nederland en ZuivelNL. Op het contactformulier geeft een school aan hoeveel kinderen en begeleiders er die dag komen. De educatieboeren zijn gecertificeerd door Boerderij Educatie Nederland. Er gelden kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden. De bedrijven ontvangen het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland. Een educatiebezoek kost de school 140 euro, waarvan 120 euro voor het agrarisch bedrijf bestemd is. Een bezoek duurt ongeveer twee uur. Meer informatie op www.klasseboeren.nl/regiozeeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer