Eerste+vier+certificaten+voor+Flevolandse+educatieboeren
Nieuws
© De Lelystadse Boer

Eerste vier certificaten voor Flevolandse educatieboeren

Vier boeren uit Lelystad mogen zich educatieboeren noemen. Het zijn de eerste boeren in Flevoland die officieel zijn gecertificeerd en daarmee letterlijk en figuurlijk op de kaart staan van Platform Boerderij Educatie Nederland.

De kersverse educatieboeren maakten niet alleen hun locatie hygiëne-, veiligheids- en kidsproof om scholen te mogen ontvangen, ook volgden ze een driedaagse cursus. Daarin leerden ze de kennis die ze bezitten over te brengen op kinderen van verschillende leeftijden.

Van de negen agrarische bedrijven die in het samenwerkingsverband De Lelystadse Boer boerderijeducatie aanbieden, zijn er nu vier gecertificeerd. Het gaat om Hoeve Vredeveld, melkveebedrijf familie Rameijer, De Polderkip en Hooiveld Bio. 'We hebben het programma voor boerderijeducatie, dat we als De Lelystadse Boer aanbieden, dit voorjaar opgezet. Sinds de zomer ontvangen we al veel groepen', vertelt Patricia Hooiveld namens de groep.

Goede training

Voordelen van de certificatie is voor de boeren dat ze via het platform een goede training wordt geboden met na twee jaar een opfriscursus. Voor de scholen is het handig dat dit soort educatieboerderijen makkelijk vindbaar zijn op de website van het platform. De scholen kunnen via De Lelystadse Boer gratis lespakketten afnemen.

Kinderen van basis-, middelbare scholen en BSO's kunnen terecht voor een dag beleven, leren en ontdekken. Een dag op een boerderij is vooral een praktijkdag, legt Hooiveld uit. 'We laten zien wat er op een boerderij gebeurt. Ze kunnen de pinken voeren, maar ook een stukje gewas verzorgen. Zo wordt de kinderen duidelijk waar hun voedsel vandaan komt.' Het programma dat De Lelystadse Boer aanbiedt, sluit daarmee volgens haar ook goed aan bij de campagne 'Jongeren op gezond gewicht'.

Spelopdrachten

Hooiveld: 'Veel kinderen hebben nog nooit een koe van dichtbij gezien. Door middel van doe- en spelopdrachten leren de kinderen de boerderij en het werk van de boer pas echt kennen. Kinderen vinden het leuk en leerzaam, maar de handen moeten ook uit de mouwen. Juist door deze praktijkdag blijft de theorie die ze op school leren, veel beter hangen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer