Friese boerenfilm zonder oordeel

Rob Busquet uit Oudemirdum is bedenker, filmer en uitgever van de film Grutsk. Busquet heeft geen Friese roots en achtergrond in de agrarische sector, maar is vooral nieuwsgierig naar verhalen van inspirerende mensen.

Friese+boerenfilm+zonder+oordeel
© Eigen Foto

Waarom een film over Friese melkveehouders?

'Ik woon zelf met erg veel plezier op het Friese platteland. Eerder maakte ik daarom een film over de beleving van Friezen bij Friesland. Naast veel positiviteit hoorde ik terugkerende zorg over het landschap, de natuur. En dat in relatie met boeren. Dat leek mij dermate maatschappelijk relevant dat ik daarmee graag aan de slag wilde.'

Het is niet zo'n raar idee om boeren beter te vergoeden voor de maatschappelijke diensten die ze voor natuur en milieu leveren

Rob Busquet, filmmaker

Wat voor doel stelde u uzelf met de film?

'Eerst was ik van plan de 'groene' gedachte te verdedigen. Daar ben ik snel van afgestapt. Heel bewust heb ik zes verschillende melkveehouders hun verhaal in volledige openheid laten doen. Jan van Weperen heeft mij onder andere erg goed geholpen bij de selectie. Mijn enige eis, naast diversiteit, was dat ze inspirerend zijn.'

Mist er geen veenweideboer in de selectie?

'Als dat al zo is, dan hoop ik dat over niet al te lange tijd goed te maken. Ik heb met Wetterskip Fryslân vergaande plannen om een film te maken over het veenweidegebied.'

Naast melkveehouders komen ook vier experts voor in de film, vanwaar die keuze?

'De film is gemaakt met een duidelijk educatief doel. Om die reden heb ik Lubbert van Dellen (economie), Marijn Molema (historie), Jos Schouwenaars (veenweideproblematiek) en Jeroen Onrust (wormendokter, bodemkunde) bewust erin gemonteerd om meer duiding bij het geheel te krijgen.'


Wat blijft u bij na het maken van deze film?

'Ik ben enorm positief gestemd over de bevlogenheid die alle boeren tonen voor hun bedrijf én voor de natuur en het milieu. Ze doen dat allen op hun eigen wijze, maar zijn daar veel meer mee bezig dan de mensen zien. Zelf ben ik er ook sterker van overtuigd geraakt dat het niet zo'n raar idee is om de boeren beter te vergoeden voor de maatschappelijke diensten die zij voor natuur en milieu leveren.'

Waar bent u zelf het meest 'grutsk', trots, op?

'Dat het uiteindelijk gelukt is om iets te maken waarbij geen oordeel en conclusies worden geveld. Dat is aan de kijker. De film is er om aan te zetten tot nadenken en discussie te stimuleren over de melkveehouderij en haar toekomst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer