Stikstofclaim+eist+dat+RIVM+rekenmodel+openbaar+maakt
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Stikstofclaim eist dat RIVM rekenmodel openbaar maakt

Organisatie Stikstofclaim heeft het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd om inzage in de stikstofmodellen. Het gaat vooral om het model waarmee de deposities van stikstof in natuurgebieden wordt berekend.

Stikstofclaim vindt dat het RIVM geen volledige inzage in zijn stikstofmodellen heeft gegeven omdat het belangrijkste model nog niet openbaar is. Advocaten hebben namens Stikstofclaim het RIVM en het ministerie VWS vandaag verzocht ook dit model openbaar te maken. Het RIVM heeft wel rekenmodellen en documentatie online gezet, waaronder de broncode van rekenmodel AERIUS. Dit is echter niet afdoende, meent Stikstofclaim.


Computerexperts die de online gezette modellen hebben bestudeerd, concluderen volgens Stikstofclaim dat de gegevens die worden ingevoerd in AERIUS, worden doorgeleid naar een omgeving waarbinnen de daadwerkelijke depositieberekeningen plaatsvinden. De uitkomsten worden vervolgens weer via het AERIUS-portaal ter beschikking gesteld aan de gebruiker.

Depositieberekening

De wijze waarop de depositieberekening wordt uitgevoerd, is niet openbaar gemaakt door het RIVM. Stikstofclaim zegt dat het zo niet kan controleren of het stikstofmodel adequaat is. Er kan namelijk niet worden gecontroleerd of de wetenschappelijke uitgangspunten van dit depositiemodel worden gevolgd.

Tijdens het rondetafelgesprek stikstofproblematiek in de Tweede Kamer op 16 oktober stelde RIVM onder meer dat de gegevens voor anderen toegankelijk zouden zijn. Ook minister Schouten sprak over openheid en transparantie wat betreft de berekeningen.

Stikstofclaim gaat er daarom uit dat de gegevens openbaar worden gemaakt. Stikstofclaim is 'een organisatie die de schade door foutief stikstofbeleid' wil verhalen op de overheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer