Brabantse+boeren+geloven+niet+meer+in+beloftes
Analyse
© Dirk Hol

Brabantse boeren geloven niet meer in beloftes

Terwijl in Zeeland, Limburg en Gelderland – net als in de rest van Nederland – de rust na de boerenprotesten van afgelopen maand voorlopig is weergekeerd, blijft het onrustig in Noord-Brabant. De veroorzaker: CDA Brabant.

De coalitiepartner in de Provinciale Staten verkeert sinds vorige week in crisis. Tegen de verwachtingen in stemde de partij in met het handhaven van het huidige veehouderijbeleid om de stikstofemissie per 2022 te reduceren.

Een week eerder verraste de coalitiepartij vriend en vijand met vijf eisen die leidend zouden moeten zijn bij de besluitvorming in Provinciale Staten. Kern van dat nieuwe CDA-standpunt: het landbouwbeleid in Noord-Brabant moest zo snel mogelijk in lijn komen met het landelijke landbouwbeleid. Het eigen veehouderijbeleid, inclusief de deadlines voor het aanvragen van vergunningen, moest rigoureus worden aangepast.

Maar de soep werd niet zo heet gegeten als hij werd opgediend. De draai van 180 graden valt niet uit te leggen aan de achterban en de boeren. Dat beseffen ook de regioafdelingen van de partij. Deze hebben de provinciebestuurders op het matje geroepen. Zaterdag moeten ze tijdens een crisisberaad uitleg geven. CDA Brabant-fractievoorzitter Ankie de Hoon zal van goeden huize moeten komen om de gemoederen te sussen.

CDA Brabant-fractievoorzitter Ankie de Hoon zal van goeden huize moeten komen om de gemoederen te sussen

Het is duidelijk dat de partij zich met al het gedraai behoorlijk in de nesten heeft gewerkt. CDA Brabant heeft met de vijf eisen te hoog ingezet en is gezwicht voor de druk van de coalitie. Waarschijnlijk had de partij gerekend op steun van de VVD. Maar ook binnen deze coalitiepartij rommelt het in de achterban. Toch hebben de Brabantse liberalen tot nu toe altijd vastgehouden aan het veehouderijbesluit van twee jaar geleden.

Het CDA heeft duidelijk zijn hand overspeeld. De stelling van De Hoon dat Brabant voor het eerst sinds jaren weer de goede kant op beweegt, stuitte op hoongelach. Het lijkt eerder de verkeerde kant op te gaan, vinden de Brabantse veehouders. Boerenpartijleden dreigen met het CDA te breken, ZLTO voert de druk op het provinciebestuur op en boerenactiegroeperingen zoals Farmers Defence Force (FDF) dreigen het protest te verharden.

De Statenfractie van CDA Brabant probeerde donderdag opnieuw met een officiële verklaring een duidelijke streep te trekken: de deadline voor vergunningaanvragen die Brabant op 1 april 2020 heeft gezet, moet nog dit jaar volledig van tafel. 'Daar willen we graag de komende maanden samen met de coalitiepartners de schouders onder zetten.'

Niettemin zal de partij zich flink achter de oren moeten krabben. Toen het huidige veehouderijbeleid in 2017 van kracht werd, sprak de partij van een historische fout. Vorige week loste ze haar belofte niet in. Met het optreden hebben de Brabantse christendemocraten hun geloofwaardigheid verloren. Beloftes, daar geloven Brabantse boeren niet meer in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer