Het+gaat+niet+werken
Column
© Nieuwe Oogst

Het gaat niet werken

Hebt u uw goede voornemens uitgesproken bij de toost op het nieuwe jaar? Gaat u een punt zetten achter gedrag waar u al langer van baalt? U gaat de broekriem aanhalen of uw longen meer frisse lucht geven? U gaat op de kosten letten? Echt? Gelooft uw omgeving het ook?

Velen gingen u voor en velen zullen u nog volgen. Wat is dat toch met ons? Ergens aan het eind van het jaar geven we het op. Het jaar is bijna voorbij. Er is nu toch niets meer te redden. Het seizoen is voorbij. Gedane zaken nemen geen keer. Het was weer verre van een rechte lijn.

Maar er gloort ieder jaar weer hoop. Het nieuwe jaar. Het nog maagdelijke jaar vol kansen dient zich aan. Daar doen we maar wat graag aan mee. We nemen ons voor dat we dan een graantje gaan meepikken van dat verse nieuwjaar.

Voor mij is het al het 52ste nieuwe jaar. Van dat nieuwe jaar is ineens het nieuwe wel af. Hoeveel echte positieve gedragsveranderingen heb ik in mijn leven eigenlijk bewerkstelligd? Ik ben nooit gestopt met roken, maar dat kwam door mijn ouders. Ik kreeg mijn autorijlessen als ik tot mijn achttiende niet zou roken.

Stop nergens mee, het gaat niet werken, maar begin vooral met nieuwe dingen

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Ik heb een aantal malen een poging gedaan om te stoppen met nagelbijten. Met van die potjes smerig smeerspul voor op je nagels. Dat spul was er helaas altijd te snel weer af omdat ik bijna alles lust. Tja, wanneer ben ik dan wel met goede voornemens begonnen?

Met nagelbijten ben ik gestopt omdat ik met mijn nagels op glas wilde kunnen tikken. Met hardlopen ben ik begonnen omdat ik meer energie wilde hebben. Met laat naar bed gaan ben ik gestopt om meer van de ochtenden te kunnen genieten.

Ik vroeg mijn vriendin tot mijn vrouw omdat ik van haar hield en dat nog meer wilde gaan doen. We plannen de vakantie om nog meer tijd voor elkaar en het gezin te hebben. Ik ga op bezoek bij mijn ouders omdat het altijd leuk is om te merken van wie je welk trekje hebt. Het geeft een goed gevoel als je zomaar even bij een oude vriend op bezoek gaat, ook al had je eigenlijk geen tijd.

Weet u, voor mij mag u uw goede voornemens laten voor wat ze zijn. Begin gewoon aan het jaar en laat uw hart spreken. Stop nergens mee, het gaat niet werken, maar begin vooral met nieuwe dingen. Doe ze vooral omdat ze goed voor u of uw omgeving zijn. Ik wens u een goed 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer