'Advies gewasbescherming moet onafhankelijk'

Landbouwminister Carola staat open voor de suggestie om het advies dat boeren krijgen over gewasbescherming los te koppelen van de bedrijven die deze middelen verkopen.

%27Advies+gewasbescherming+moet+onafhankelijk%27
© Han Reindsen

Het idee werd donderdag tijdens een Kameroverleg geopperd door D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Die wil dat de producenten van gewasbeschermingsmiddelen minder invloed krijgen op de keeuze die boeren en tuinders daarin maken. Hij pleit voor onafhankelijke advisering en studie groepen.

Schouten noemde het voorstel een ‘interessante gedachte’. ‘Zeker als dat bijdraagt aan een verandering in het denken over gewasbescherming.’

Heffing

De Groot stelde ook voor een heffing voor op gewasbeschermingsmiddelen om daarmee onafhankelijk adviseurs te financieren. Van deze suggestie is Schouten geen voorstander. Volgens haar leidt dit tot ongewenste kostenverhoging voor boeren en tuinders.

De bewindsvrouw liet tijdens het debat ook weten dat ze de wens van de Kamer om een einde te maken aan het resetten van grasland en onderzaai met glyfosaat niet kan inwilligen. Het parlement heeft tot twee keer toe een motie daartoe aangenomen.


Op het gebied van volveldstoepassing kort voor de oogst van granen is de bewindsvrouw de eisers wel tegemoet gekomen. Dit op advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Volgens Schouten is glyfosaat in de EU een toegelaten middel en sluit dat een totaalverbod vooralsnog uit. Vooruitlopend op de nieuwe Europese beoordeling in 2023 wil ze het gebruik ervan wel ontmoedigen. De minister lijkt daarbij uit te gaan dat er na dat jaar voor glyfosaat geen verlenging meer in zit binnen de EU.

Toelating

De Tweede Kamer roept de minister wel op om zich in Brussel in te zetten voor een snellere toelating van alternatieve groene gewasbeschermingsmiddelen. Die komen veel te traag op de markt. Dit leidt ertoe dat de gereedschapskist van boeren en tuinders steeds leger raakt, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Schouten maakte voorafgaande aan het debat bekend dat de publicatie van het uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 vertraging heeft opgelopen. Betrokken partijen en stakeholders hebben mee tijd nodig om tot een gedragen en samenhangend programma te komen. Het programma had al klaar moeten zijn, maar dat is nu voorzien voor het eerste kwartaal van 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer