Sinaasappelolie+toegelaten+als+middel+tegen+insecten
Nieuws
© Willem Dijkema

Sinaasappelolie toegelaten als middel tegen insecten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft sinaasappelolie toegelaten als middel tegen insecten en mijten.

De toelating geldt voor de bedekte teelt van paprika’s en tomaten, en als kleine toepassing in de bedekte teelt van planten uit de kommerkommerfamilie en sierteelt.

'Zo onschuldig en mild als het ook klinkt, sinaasappelolie is geen laagrisicostof', meldt het Ctgb. 'Het is een middel van natuurlijke oorsprong - de stof kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit sinaasappelschillen die overblijven na het persen - maar uit de risicobeoordeling blijkt dat er toch een waarschuwingszin op het etiket komt voor bijen, hommels en natuurlijke vijanden.'

Beschermende kleding

De stof is ook geclassificeerd als giftig voor waterorganismen. Gebruikers moeten beschermende kleding dragen omdat de olie onder meer irriterend voor de ogen is.

Volgens het Ctgb is sinaasappelolie van natuurlijke oorsprong, niet persistent in het milieu en kan het ook worden toegepast in de biologische landbouw. 'Doordat de blootstellingsconcentraties in het oppervlaktewater door toepassing van het middel in de bedekte teelten van paprika en tomaat en planten uit de komkommerfamilie en sierteelt onder de normen blijven, past het middel wel in het streven naar duurzaamheid', schrijft het college.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer