Joris+Baecke+vicevoorzitter+fyto%2Dzaken+Copa%2DCogeca
Nieuws
© ZLTO

Joris Baecke vicevoorzitter fyto-zaken Copa-Cogeca

Joris Baecke is de nieuwe vicevoorzitter van werkgroep fytosanitaire aangelegenheden bij Copa-Cogeca. Dat is de Europese koepelorganisatie voor boeren en agrarische coöperaties.

Baecke is LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid en vertegenwoordigt LTO Nederland al vanaf 2014 in werkgroep fytosanitaire aangelegenheden bij Copa-Cogeca. Sinds 22 oktober is hij er ook vicevoorzitter van. De akkerbouwer en tevens vicevoorzitter van ZLTO is nationaal nauw betrokken bij fytosanitaire aangelegenheden.

'De Europese instanties hebben grote invloed op de toekomst van plantgezondheid. Het is belangrijk dat daar binnen onze Europese koepel Copa-Cogeca continu aandacht voor is. Via het vicevoorzitterschap van de werkgroep fytosanitaire aangelegenheden willen we hier als LTO de komende twee jaar een inhoudelijke bijdrage aan leveren', zegt Baecke.

Internationale handel

Het gewasbeschermingsbeleid in Europa moet gebaseerd zijn op feiten en niet op emotie, vindt LTO. De organisatie vindt daarom dat er een effectieve uitrol moet komen van nieuwe fytosanitaire regelgeving die is gericht op borging van plantgezondheid en het faciliteren van internationale handel. Daarbij moet er een gelijk speelveld zijn tussen telers binnen en buiten de Europese Unie.

Daarnaast is het volgens LTO van belang dat facilitering van innovaties daadwerkelijk bijdragen aan verduurzaming van gewasbescherming, zoals laagrisicostoffen en precisietechnieken. Nederland staat niet alleen in de inspanningen om deze thema's het hoofd te bieden. Daarom richt LTO zich de komende jaren ook nadrukkelijk op versterking van de samenwerking met collega-organisaties in andere lidstaten.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer