Flevolandse boeren en tuinders ruimen 26,5 ton middelen op

Akkerbouwers, glastuinders, fruittelers, bollentelers, boomkwekers en loonwerkers hebben van november 2018 tot mei 2019 via 'Bezemactie Flevoland' in totaal 26.500 kilo gewasbeschermingsmiddelen afgevoerd.

Flevolandse+boeren+en+tuinders+ruimen+26%2C5+ton+middelen+op
© Waterschap Zuiderzeeland

Tijdens 'Bezemactie Flevoland' bezochten adviseurs van gewasbeschermingsmiddelen in totaal 523 deelnemers. Daarmee heeft 26 procent van alle Flevolandse boeren en tuinders meegewerkt.

Bij 56 deelnemers hoefden geen restanten gewasbeschermingsmiddelen te worden afgevoerd. Dit betekent dat 11 procent van de bezochte land- en tuinbouwbedrijven zijn middelenkast op orde had.

Herbiciden

De top 10 werkzame stoffen die veel zijn afgevoerd: paraffine-olie, isoproturon, propachloor, mancozeb, maneb, thiram, carbendazim, metoxuron, chloorthalonil en dimethoaat. Voor wat betreft de middelen zijn vooral herbiciden (38 procent), fungiciden (34 procent) en insecticiden (23 procent) afgevoerd.

Tijdens de 'Bezemactie' zijn ook hele oude middelen ingeleverd, zoals Brabant General Weedkiller (400 kilo) en DDT. Deze middelen werden in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw gebruikt.

Actieplan Bodem en Water

De actie is uitgevoerd in opdracht van Waterschap Zuiderzeeland onder het programma Actieplan Bodem & Water. De uitvoering vond plaats door CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met de gewasbeschermingshandel.

Bij elk bezoek liep een adviseur samen met de boer de middelenkast na. Een erkende afvalinzamelaar heeft in totaal vijf ophaalrondes uitgevoerd. 'Bezemactie Flevoland' is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Flevoland en drinkwaterbedrijf Vitens.

Afvoerkosten

Daarnaast heeft Waterschap Zuiderzeeland een vergoeding ontvangen voor de afvoer- en verwerkingskosten van Stichting Opruiming Restanten van Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer