Schouten+ontkent+dat+ze+signalen+stikstofcrisis+negeerde
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten ontkent dat ze signalen stikstofcrisis negeerde

Het ministerie van landbouw hield wel degelijk rekening met een mogelijk ongunstige uitkomst van de rechtszaak bij de Raad van State over Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat heeft minister Carola Schouten gemeld in reactie op een artikel in de Volkskrant.

In de krant stond dat het landbouwministerie ruim voor de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 over het Nederlandse stikstofbeleid een reeks waarschuwingen kreeg dat het systeem op instorten stond. Desondanks nam het departement van minister Schouten amper voorbereidende maatregelen om die calamiteit op te vangen. De krant beroept zich hiervoor op onderzoek op basis van gesprekken met betrokkenen en van interne documenten.


Schouten ontkent dat er op haar ministerie onvoldoende aandacht is geweest voor de juridische risico's van het stikstofbeleid. Ze meldt in een reactie dat er ook rond het arrest van het Europese Hof van Justitie door ambtelijke werkgroepen scenario's zijn ontwikkeld voor het arrest van het Europees Hof van Justitie in 2018 en later voor de uitspraak van de Raad van State.

'Deze scenario's varieerden van het volledig overeind blijven van het PAS tot het volledig onderuitgaan van het PAS. Hierbij bestonden geen blokkades: alle scenario's zijn beschouwd', schrijft de minister.

Niet gedeeld

De minister erkent dat het rapport niet met haar is gedeeld. Het rapport stond wel aan de basis van de verdere scenariovorming. Het is ook gebruikt in de werkgroepen van de PAS-partners. De scenario's zijn wel met Schouten besproken. Ook in bestuurlijke overleggen met de PAS-partners hebben alle scenario's altijd op tafel gelegen, meldt de minister.

In het artikel in de Volkskrant wordt gesteld dat interne kritiek en twijfels vanuit de de provincies over de juridische consequenties van de rechtszaken niet werden opgepikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer