Von Martels pleit voor beter faunabeheer

Het faunabeheer moet beter en de vergoeding voor wildschade bij boeren moet eenvoudiger zijn te regelen. Dat vindt CDA-Kamerlid Maurits von Martels. Hij wil dat het ministerie van LNV dit gaat onderzoeken.

Von+Martels+pleit+voor+beter+faunabeheer
© Twan Wiermans

Von Martels deed zijn oproep deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Omgevingswet, waar het natuurbeheer ook onder valt.

De CDA'er is ontevreden met de huidige stand van zaken. 'In Nederland schieten we soms door met de bescherming van soorten en leefgebieden', meent hij. Het Kamerlid bepleit een betere balans tussen de belangen van natuur en van economie en vraagt aandacht voor boeren die schade lijden door onvoldoende wildbeheer.

Worstelen

'We zien dat faunabeheer en schadevergoeding verbetering behoeven, omdat boeren worstelen met schade aan hun gewassen door wild. De schadebedragen nemen alleen maar toe en beheer van het wild is kennelijk niet eenvoudig.'

Von Martels stelt voor om samen met de provincies een onderzoek in te stellen om te verkennen hoe het faunabeheer en de vergoeding van wildschade eenvoudiger kunnen.

Provincies

Minister Carola Schouten (LNV) heeft eerder gezegd dat deze verbetering een zaak is van de provincies. Ze gaf tijdens het debat aan hier niet star aan te willen vasthouden. 'Ik ga samen met de provincies kijken naar de werking van het huidige faunabeheersysteem om te kijken of daar mogelijk nog verbeteringen in zijn aan te brengen.'

Von Martels diende een motie in om een onderzoek naar verbetering af te dwingen. Die motie werd ondertekend door VVD en SGP. Dinsdag wordt hierover gestemd.

Jacht

De jacht kwam tijdens het debat ook ter sprake. Henk van Gerven (SP) vindt dat hier een einde aan moet komen. Hij kreeg daarbij steun van Femke Merel Van Kooten (PvdD). Zij diende een motie in om de jacht te verbieden. Deze wordt volgende week in stemming gebracht.

Schouten liet weten dat er gejaagd mag worden op soorten met een gunstige staat van instandhouding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer