Roep om lichtbakjacht op Zeeuwse vossen

ZLTO Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen pleit voor privileges bij de vossenjacht rondom biologische pluimveehouderijen in de vorm van vrijstelling voor het gebruik van lichtbakken. Ook roept de afdeling op om schade door vossen direct te melden bij de Faunabeheereenheid (FBE) Zeeland.

Roep+om+lichtbakjacht+op+Zeeuwse+vossen
© Marcel de Bruin

De reden voor deze noodklok is het feit dat de schade door vossen de afgelopen tijd enorm is toegenomen. Vooral biologische pluimveehouders die hun buitenlopende kippen niet genoeg kunnen beschermen, lijden veel schade.

Een van hen is André de Bruijckere uit Aardenburg die in de afgelopen zeven weken minimaal vier keer een vos op bezoek heeft gehad. 'En van passanten die hier bijna elke dag langsfietsen, hoor ik dat ze vaak vossen zien rond ons bedrijf. Ik weet dat er kippen zijn gedood, maar hoe groot de volledige schade precies is, weet ik nog niet. Dat kan ik pas in beeld brengen als de kippen weggaan', zegt hij.

'Een collega van me mist er zo'n vijfhonderd van de negenduizend. Dat is natuurlijk niet alleen door vossen, ook buizerds en kraaien zijn daar debet aan. Maar ook daar mag je niet zomaar op jagen.'

's Nachts

Volgens De Bruijckere is de overlast iets van de laatste twee jaar. 'De vossenpopulatie breidt geweldig uit in deze regio. Ik vind dat er daarom ook 's nachts gejaagd moet worden met lichtbakken.'

De vos staat op de landelijke vrijstellingslijst van beschermde inheemse diersoorten, wat betekent dat er alleen overdag op mag worden gejaagd. Vossen zijn meestal actief in de schemering en 's nachts.

Nieuw faunabeheerplan

FBE Zeeland is bezig met een nieuw faunabeheerplan. Daarin wil de organisatie ook de mogelijkheid van jacht met lichtbakken opnemen. 'We willen op sommige locaties ontheffing voor de jacht op vossen na zonsondergang', zegt Liduin Paree van de FBE Zeeland.

'Gedeputeerde Staten moeten die ontheffing verlenen en dan moeten we het natuurlijk wel goed onderbouwen waarom dat nodig is. Dus is het belangrijk dat boeren de schade melden, zodat we de totale omvang van de schade door vossen goed in beeld hebben. Daarnaast moeten boeren genoeg preventieve maatregelen hebben genomen', vertelt Paree.

Vraagtekens

Bij deze laatste voorwaarde zet De Bruijckere vraagtekens. 'Ik heb al een afzetting, zodat mijn kippen niet weg kunnen. Ik wil geen kosten maken voor extra afzettingen die diep de grond in gaan en met schrikdraad en zo. Wij betalen veel voor de bescherming van de natuur. Dan moet dat andersom ook gebeuren als de natuur schade toebrengt aan de landbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer