Boerin Noordwijk: 'Waar is politiek mee bezig?' (video update)

'Als ik nu dagelijks door onze stallen heen loop, loop ik echt met heel veel vragen rond. Waar is politiek Den Haag mee bezig?' Dat zei jonge boerin Anja Henken uit Leersum vanmorgen tijdens haar toespraak bij Hotel van Oranje in Noordwijk.

Henken was naar voren geschoven door de protestbeweging Agractie als woordvoerder en deed dat met verve en passie op straat tegenover de boeren. Begin van de middag wil ze hetzelfde verhaal vertellen in de uitzending.

'Wist u dat de stikstof van vliegtuigen boven de 900 meter nergens meegeteld wordt? en wist u dat de uitstoot van vrachtschepen niet altijd meegeteld wordt, dat veel industrieën geen milieuvergunning hebben en niet eens bekend is hoeveel stikstof ze uitstoten?' gaf ze haar gehoor mee.

Daarna ging Henken in op de haalbaarheid van stikstofgevoelige natuur die door Nederland ooit is vastgesteld als te beschermen natuur.

'Wij staan zeker open voor innovatie en verandering, maar het moet wel haalbaar zijn'

Wat nu?

'De regering moet eerlijk vertellen aan de Europese Unie dat het aantal Natura 2000 gebieden dat we hebben afgesproken en de bijbehorende doelen echt niet passen bij Nederland, nu niet en in de toekomst niet.'

'En dat het niet samen gaat met 17 miljoen mensen, alle industrie, luchtvaart en bijbehorende economie en; met onze mooie toonaangevende agrarische sector. Het hele land ligt er nu door plat, mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet, het is een strop voor de Nederlandse economie.'

Verantwoord

'Wij hebben de afgelopen jaren al laten zien dat wij als sector oog hebben voor het produceren op verantwoorde wijzen. De stikstofuitstoot in de agrarische sector is afgelopen tien jaar met 65 procent teruggebracht.'

'En wij staan ook zeker open voor innovatie, vernieuwing en verandering, maar het moet wel haalbaar en realistisch zijn. En dat is het in deze kwestie niet.'

Moeilijk

'Het worden misschien moeilijke gesprekken, maar het gaat wel over ónze agrarische sector, óns land, en ónze toekomst!''

'Dus regering, neem die verantwoordelijkheid, in overleg met onze agrarische sector en doe het nú! Zodat er een eerlijk, afgewogen, breedgedragen beleid ontstaat, met respect voor mens, dier en natuur! Echte duurzaamheid!'Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer