Neerslag flinke spelbreker bietenoogst

De neerslag belemmerde de bietenoogst in een flink aantal regio's behoorlijk. Suiker Unie was wel in staat om steeds voldoende bieten naar de fabrieken aan te voeren.

Neerslag+flinke+spelbreker+bietenoogst
© Han Reindsen

Inmiddels is het een langere periode droog gebleven en worden er meer bieten gerooid. In iedere regio kan de bietenverlading in een normaal tempo door gaan, meldt Suiker Unie. De opbrengstverwachting blijft onveranderd op ongeveer 13,5 ton suiker per hectare. De afgelopen week was het suikergehalte gemiddeld 16,2 procent en daarmee weer iets lager dan de week daarvoor (16,3 procent).

Het tegenvallend suikergehalte is vrijwel geheel te wijten aan de vele neerslag waardoor er een 'verdunningseffect' optreedt, maar ook omdat hergroei van de bieten suiker kost. Bovendien bleven de weersomstandigheden qua temperatuur ook verre van optimaal voor een positieve ontwikkeling van het suikergehalte.

Tarra

Door de nattere oogstomstandigheden neemt het tarrapercentage toe. In het begin van de campagne ging het om 8,4 procent tarra en dat is de laatste weken opgelopen naar 11,8 procent. In sommige regio's komt de tarra boven de 14 procent uit. De verwerking van de bieten loopt conform de verwachtingen. Inmiddels is ruim een derde van de bieten verwerkt. Bij de huidige verwerkingscapaciteit en opbrengstprognose duurt de campagne tot circa 10 januari.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer