ZLTO wil insleep Afrikaanse varkenspest voorkomen

Om de insleep van Afrikaanse varkenspest te voorkomen, zijn de ZLTO-afdelingen druk bezig om bedrijven te informeren waar veel buitenlandse medewerkers werken.

ZLTO Bernheze ging deze week op bezoek bij Verkuijlen Groente en Fruit in Heeswijk Dinter. 'Wij willen deze formulieren graag aan jullie overhandigen', vertelt voorzitter Stef van den Hurk aan Jo Verkuijlen. 'Die kunnen jullie dan aan de Poolse medewerkers geven. Vooral het meenemen van vers vlees uit het buitenland is namelijk een risico.'

Dat de informatieformulieren hard nodig zijn blijkt als de diepvries opengaat waar de medewerkers hun producten bewaren. 'Bakken vol vlees', vertelt Verkuijlen als hij de diepvries opentrekt. 'Dit nemen ze allemaal mee. De ouders zijn gewoon bezorgd en geven hun kinderen dan voldoende eten mee. Maar eten meenemen is helemaal niet nodig.' Verkuijlen heeft namelijk een kantine waar de medewerkers ook gebruik van kunnen maken. 'In de kantine gebruiken we Nederlandse producten', zegt hij.

'We hebben hier veel varkenshouders in de buurt en het is voor ons van groot belang dat we ons best doen te voorkomen dat de ziekte deze kant op komt', stelt Van den Hurk. Verkuijlen vult aan: 'De formulieren leggen wij hier op tafel en we zeggen de medewerkers dat ze die moeten lezen. Wij hebben ook het liefst dat ze zo min mogelijk meenemen, want ze hebben het helemaal niet nodig. Aan het einde van het jaar kunnen wij het allemaal weer weggooien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer