Transporteur+neemt+dreiging+Afrikaanse+varkenspest+serieus
Nieuws
© Jos Thelosen

Transporteur neemt dreiging Afrikaanse varkenspest serieus

Bij de erkende plaats voor het reinigen en ontsmetten (R&O) van veevervoermiddelen in het Limburgse Herten is het business as usual. 'De toevoeging van Slowakije op de lijst met risicolanden in de EU leidt niet tot extra hectiek', zegt Michiel Verheyden.

Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Slowakije heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de lijst met risicolanden in de EU uitgebreid naar acht. Vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten die terugkeren uit die landen, zijn verplicht in Nederland een tweede R&O te ondergaan.

Dat geldt ook voor diervervoermiddelen terugkerend uit landen buiten de EU. Een R&O kan bij 164 erkende R&O-plaatsen worden uitgevoerd. Verheyden is 24/7 bezig met de handel in en export van varkens en runt een exportverzamelplaats met weegbrug en erkende R&O-plaats.

Besmettelijke dierziekten

'Transporteurs nemen de dreiging van AVP en andere besmettelijke dierziekten serieus en willen geen steken laten vallen. 80 procent van de exporteurs voerde al een tweede R&O uit na terugkeer uit Oost-Europese landen, ook al stonden die niet op de risicolandenlijst. Sommige transporteurs die uit België terugkeren, voeren die zekerheid van een tweede R&O ook uit.'

Bij Verheyden kost een tweede R&O 25 euro per vervoersunit. Een vrachtwagen met aanhanger betaalt het dubbele. 'De wagens keren schoon en ontsmet terug.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer