Actie+ZLTO+tegen+insleep+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Actie ZLTO tegen insleep Afrikaanse varkenspest

Om insleep van Afrikaanse varkenspest te voorkomen, is ZLTO deze week een campagne gestart. 'De piek van toeristen en seizoenswerkers uit Oost-Europa in de zomerperiode zorgt voor een groter risico op verspreiding van de virusziekte', zegt ZLTO-woordvoerder Mark de Jong.

Sinds 2014 heerst in verschillende Oost-Europese landen Afrikaanse varkenspest. De besmettelijke virusziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen, kan worden verspreid door besmette etensresten die door wilde zwijnen worden gevonden. Tot nu toe is een uitbraak in Nederland uitgebleven.

Juist nu de storm rondom de virusziekte wat is gaan liggen, vraagt ZLTO de aandacht van de regionale afdelingen. De piek van toeristen en seizoenswerkers uit Oost-Europa in de zomer zorgt voor een groter risico op insleep.

'Bovendien zakt de aandacht wat weg, omdat Afrikaanse varkenspest niet altijd hoog op de agenda staat', zegt De Jong. 'De huidige campagne wordt speciaal in augustus gehouden vanwege de hausse aan seizoenswerkers uit Oost-Europa die wordt verwacht voor de vollegrondsgroenten- en fruitoogst.'

Flyers en posters

Volgens de woordvoerder kunnen de ZLTO-afdelingen helpen met een simpele flyer- en posteractie. 'Afdelingen kunnen hiervan gebruikmaken om een campagne te starten in hun regio, eventueel samen met de lokale wildbeheereenheid of agrarische natuurvereniging.'

Het campagnemateriaal, dat waarschuwt tegen de gevaren van insleep van de virusziekte en adviseert hoe dit te voorkomen, is in verschillende talen beschikbaar. 'Geschikte locaties om de flyers en posters te verspreiden, zijn rustpunten zoals campings, hotels en huisvesting voor seizoenswerkers, parkeerplaatsen en tankstations.'

Herhalen

Voorzitter Toos Mijs van ZLTO Kempengrens staat volledig achter de campagne, maar zou de flyeractie graag bij de start van het vakantieseizoen hebben gehouden. 'Een groot deel van de seizoensarbeiders en toeristen in deze regio is al vertrokken. Het is wel goed als iedereen alert en waakzaam blijft. We kunnen die boodschap niet vaak genoeg herhalen', zegt ze.

Haar afdeling informeert haar leden regelmatig over de gevaren van insleep van Afrikaanse varkenspest. 'Bijna in elke digitale nieuwsbrief die we versturen, besteden we hier aandacht aan.'

Ook De Jong gelooft in de kracht van herhaling. 'Sommige grensafdelingen hebben eerder al een flyeractie gehouden, maar het meeste van dit drukwerk is al weggewaaid of vervaagd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer