Boer en jager gaan samen op wildezwijnenjacht

Wildbeheereenheden (WBE's) gaan samen met boeren op jacht. Volgens Joost Ploos van Amstel, voorzitter van WBE De Baronie van Cranendonck en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging Noord-Brabant, is dit belangrijk om het begrip tussen boeren en jagers te vergroten.

Boer+en+jager+gaan+samen+op+wildezwijnenjacht
© FKC Energietransitie Baarn

Onlangs heeft WBE De Baronie van Cranendonck samen met WBE De Peelrand en WBE Asten-Heusden een collectieve aanzit gehouden. Wat is dat?

'In ons eigen gebied van de WBE van 11.000 hectare zijn verschillende jagersverenigingen actief die voor het bestrijden van wilde zwijnen gebruikmaken van hoogzitten bij voerplekken. Soms zijn deze plekken, vanwaar we de dieren opwachten, mobiel. Wanneer we collectief aanzitten, zorgen we ervoor dat alle hoogzitten door jagers zijn bezet.'

Als we begrip voor elkaar hebben, kunnen we beter samenwerken en wilde zwijnen efficiënter bestrijden

Joost Ploos van Amstel, voorzitter WBE De Baronie van Cranendonck

Voor de derde keer waren boeren uitgenodigd bij de jacht. Waarom?

'Zo kunnen we boeren laten zien wat we doen om wilde zwijnen te bejagen, maar dat het niet altijd makkelijk is om ze te schieten.

'Vooral tegen de tijd dat er mais op het land staat, zijn de dieren moeilijk te lokaliseren en te lokken. Ook als er genoeg eikels in het bos liggen, houden ze zich makkelijker schuil in het bos. Bovendien houden we ons aan jachtregels, de weidelijkheidsregels. Zo schieten we geen zeugen met jongen biggen.'

En zo'n gezamenlijke jacht helpt om het begrip bij boeren te vergroten?

'Ja, maar het werkt ook andersom. Voor en na de jacht gaan we met elkaar in gesprek. Boeren vertellen dan over de schade die wilde zwijnen kunnen aanrichten door het wroeten in hun gewassen en het risico dat ze lopen door een mogelijke uitbraak van varkenspest.

'Vanuit mijn positie spoor ik jagers en boeren aan om vaker met elkaar in gesprek te gaan. Als we begrip voor elkaar hebben, kunnen we beter samenwerken. Zo hebben we met de overlegtafel wilde zwijnen een gezamenlijke subsidieaanvraag ingediend bij provincie Noord-Brabant.'

Overlegtafel wilde zwijnen?

'Daarin zijn WBE's, terreinbeherende organisaties, agrariërs en IVN verenigd. We komen regelmatig bij elkaar om problemen te tackelen.

'Samen hebben we subsidie aangevraagd voor maatregelen om de schadebestrijding beter vorm te geven zoals een uitwisselbare mobiele hoogzit, warmtebeeldcamera's om wilde zwijnen beter op te sporen en het opstellen van een communicatieplan om het publiek uit te leggen wat we doen.

'De boeren hebben binnen dezelfde aanvraag een financiële bijdrage gevraagd om een groter gebied te kunnen afrasteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer