Ook+Duitse+boeren+de+straat+op
Nieuws
© Peter Smit

Ook Duitse boeren de straat op

Duizenden Duitse boeren zijn dinsdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de Duitse federale regering.

De boeren zijn vooral boos op een dreigend verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij Natura 2000-gebieden en strengere regels voor het toedienen van mest. Net als voor de Nederlandse boeren is de opstapeling van regelgeving voor Duitse boeren een grote frustratie.


Voor de grootste demonstratie in Bonn worden acht- tot tienduizend boeren met ongeveer achthonderd trekkers. Boeren hebben ook protesten aangekondigd in Berlijn, München, Würzburg, Bayreuth, Erfurt, Rendsburg, Hannover, Oldenburg, Stuttgart, Freiburg, Leipzig en Görlitz.

Neerbuigend

Boeren willen meer inspraak in het landbouwbeleid en de klimaatplannen van de ministers Julia Klöckner (Landbouw) en Svenja Schulze (Milieu en Natuurbescherming). Daarnaast willen ze een einde maken aan het zogenoemde 'bauernbashing'.

De Duitse boeren vinden dat er vaak neerbuigend over de beroepsgroep wordt gesproken. Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenbond steunt de protesterende boeren. 'Ik kan me voorstellen dat we niet alleen op dinsdag protesten zullen zien, maar ook in de weken die volgen.'